wypłacenie pieniędzy z depozytu sądowego

• Autor wątku Autor wątku hadron43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hadron43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
dłużnik złożył pieniądze w depozycie sądowym znając moje miejsce zamieszkania okłamując sąd że nie ma ze mna kontaktu.Jaka jest procedura wypłacenia pieniedzy .ILE sąd ma na to czasu i czy musze płacic za wniosek owypłacenie pieniędzy.

1. przedsawiasz dowody, z których wyniak należność i Sąd wypłaca Ci pieniadze z depozytu;
2. przedstawiasz dodatkowo argumenty, iż dłużnik miał wiedzę, a nie chciał zapłącić, Sąd to będzie musiał ocenić, aby kogoś obciążyć kosztami postępowania depozytowego;

Trzeba też pamiętać o sprawie odsetek !

Witam
Proszę o informację czy są jakieś przepisy prawne regulujące termin wypłaty (tzn ile czasu ma sąd na rozpatrzenie sprawy itp ?) z depozytu sądowego od momentu złożenia wniosku i uiszczeniu opłaty?

Ostatnia edycja:
postępowanie o podjęcie sumy z depozytu uregulowane w kpc;

Zdaje sobie sprawę iż jest to objęte Kpc Tylko który artykuł ? czym się kierować?
Sprawa się toczy już prawie 3 mc a teraz jak zadzwoniłem usłyszałam że sędzia przydzielona do sprawy nie rozpatrzyła wniosku czy coś i jest na zwolnieniu lekarskim. W taki sposób może to jeszcze trwać kolejny rok.
A jak sąd do nas pisze jakieś pismo jesteśmy zdeklarowani do odpowiedzi w ciągu 7-14 dni czy nie ma jakiegoś przepisu mówiącego iż na całą sprawę jest tyle i tyle czasu ?

1. złożono do depozytu, bo pewnie były podstawy; więc od tego trzeba zacząć, iż ktoś tu sobie na własną prośbę zrobił kłopot;

2. nie ma przepisu; jeśli postępowanie jest zbyt przewlekłe i zawinione przez sąd, to można w odrębnym postępowaniu dochodzić roszczeń związanych z przewlekłością postępowania; reguluje to odrębna ustawa; gooogle pomoże ja przeczytać;

Powrót