wypłata długu alimentacyjnego po śmierci ojca

• Autor wątku Autor wątku Aknalb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aknalb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
moje pytnie wiąze się z odzyskaniem naleznych mi niepłaconych alimentów. Ojciec mój zmarł w tym roku (dowidziałąm się przypadkiem). Moja mama rozwodząc się z nim zapłaciła za jego częsć domu jakąś skote do depozytu sądowego. Ojciec nigdy nie pobrał tych pieniędzy ponieważ był ścigany za alimenty na mnie i na pozostałą dwójkę dzieci. Jest również dłużnikiem ZUS. Ja zrzekełam sie spadku po ojcu natomiast chiałm odzyskać dług jaki on ma wobec mnie poniewaz przez 6 lat ojciec ani zadna inna instytyucja nie wypłacała mi pieniedzy (gdzy się uczyłam). Jakie pismo/ wniosek trzeba wnieść do sądu o spłate zadłużenia wobec mnie z depozytu bankowego który otworzyła moja matka na poczet spłaty zobowiązania za częsć domu dla ojca.

Będę wdzięczna za pomoc

Ostatnia edycja:
Nalezy zlozyc wniosek o likwidacje depozytu do sadu, ktory wydal postanowienie.
Z wnioskiem wystpepuja spadkobiercy. W pierwszej kolejnosci oczywiscie splate otrzyma FA. Jesli cos zostanie to reszta trafia do spadkobiercow. To do nich zglaszamy swoje roszczenia.

Dziękuję za odpowiedz. Czy po śmierci długi wobec Skarbu Państwa nie są anulowane? Znalazłam takie informacje:

Zgodnie z art. 28 ust. 3 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U.2012.1228 j.t., ze zm.) w przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego wygasają z mocy prawa:

- należności z tytułu świadczeń z funduszu alimentacyjnego wypłaconych osobie uprawnionej na podstawie ustawy;
- należności powstałe z tytułu zaliczek alimentacyjnych wypłaconych osobie uprawnionej na podstawie ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej;
- należności likwidatora funduszu alimentacyjnego powstałe z tytułu świadczeń alimentacyjnych wypłaconych na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym;

Juz prostuje. Ma Pani racje. Dlug wobec Fa bedzie umozony.Pani dlug powinna Pani zglosic do komornika. Bedzie on uwzglwdniony przy sprawie o dzial spadku.
Moze Pani sama zlozyc wniosek o stwierdzenia nabycia spadku, wykazujac swoj interes prawny i wskazujac spadkobiercow.

Dziekuje bardzo, teraz wiem co robić dalej. Pozdrawiam serdecznie

Aknalb napisał:
był ścigany za alimenty na mnie i na pozostałą dwójkę dzieci.
Spadkobiercow,jak wnioskuje bedzie wiecej.Pytanie,czy takze zrzekli sie spadku?

Powrót