wypłata na konto, a zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku martak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martak

Użytkownik
Odpowiedzi
83
od roku komornik otrzymuje część mojej wypłaty. pozostałą częśćok.1100zł odbierałam w kasie.
tearz księgowa każe mi zalożyć konto w banku.
mam pytanie- czy ta moja część wypłaty nie zostaie przejęta przez komornika?skąd on będzie wiedział, ze to jest ta część, która mi się prawie należy?
dzwoniłam w tej spr. do komornika i ie chce odpowiedzieć na to pytanie, twierdzi ze chcę objść prawo...

jeżeli komornik dowie się o tym konciei zajmie je , to wtedy proszę złożyć u komornika takie oświadczenie ze jest to pozostała część wynagrodzenia (można dołączyć z zakładu pracy jakiś papier ze pobory przechodzą na dane konto) i wtedy komornik powinien zwolnić konto do tej kwoty która będzie wpływać a zajęte będą ewentualnie inne wpływy z innego tytułu[

Komornik zajmuje rachunek bankowy, NIE JEST WAŻNE źródło środków, więc będzie miał prawo zająć po wyczerpaniu kwoty wolnej i pozostałą część wynagrodzenia za pracę.

Temat poruszany na forum wiele razy.

Trzeba dmuchać na zimne i niech księgowa nie kombinuje.

buba6 napisał:
jeżeli komornik dowie się o tym konciei zajmie je , to wtedy proszę złożyć u komornika takie oświadczenie ze jest to pozostała część wynagrodzenia (można dołączyć z zakładu pracy jakiś papier ze pobory przechodzą na dane konto) i wtedy komornik powinien zwolnić konto do tej kwoty która będzie wpływać a zajęte będą ewentualnie inne wpływy z innego tytułu[

Podstawa prawna?

no to jak w końcu?
wasze odpowiedzi są sprzeczne...

martak napisał:
no to jak w końcu?
wasze odpowiedzi są sprzeczne...

:lol:

He he przekonaj się;D

Kolega buba ma kilkadziesiąt postów na forum, jak prawie 10 k;D

Kolega buba nie wiadomo kim jest, jak poszukasz, to znajdziesz, kim ja jestem i czym się zajmuję.

Poza tym napisałem Ci, iż w Twojej sytuacji należy się zabezpieczyć, a nie ryzykować.

Proszę trzymajcie się tematu. Robienie sobie osobistych wycieczek uważam za niestosowne.
Dodam że ja mam postów ok. 770 i jakie to ma znaczenie? Uważam że nie ma.
To tyle.

Właśnie się starałem napisać to bez robienia osobistych wycieczek, najdelikatniej, jak potrafię bez wdawania się w szczegóły.

Gdyby pytanie było post factum, wówczas wskazałbym moją koncepcję oraz nakazał dłużnikowi, aby próbował. Porównaj ostatnio prezentowane zdanie Bedka.

Komornik nie bada z jakiego źródła pochodzą pieniądze zgromadzone na koncie.
I dlaczego księgowa NAKAZUJE Ci założenie konta?!

no i założyłam konto, a księgowa powiadomila komo, że to nie do zabrania.

Oby to był ten komornik z natury "litościwych";D

Witam jestem samotną matką piątki dzieci w tym miesiącu urząd skarbowy zajął moje konto na które wpływają alimenty na dzieci i zasiłek rodzinny.Konto zostało całkowicie zablokowane.Poszłam do urzędu z prośbą o zwolnienie moje konta gdyż zostałam pozbawiona środków do życia.W chwili obecnej nie pracuję alimenty i zasiłek rodzinny są jedynym źródłem utrzymania mojej rodziny.Może ktoś mi doradzi co mogę w tej sprawie zrobić.Niestety urząd twierdzi że może z konta zabrać wszystko i nikogo nie interesuje że to alimenty

Powrót