Wypłata odszkodowania za zmarłą macochę

• Autor wątku Autor wątku cacuszko79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cacuszko79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam spory problem z firma ubezpieczeniową.
Posiadam dodatkowe ubezpieczenie na zycie grupowe w firmie. 2 miesiace temu zmarła moja macocha, wystapiłam więc o wypłate naleznego mi roszczenia. Dostałam odpowiedź odmowna. Powodem odmowy było stwierdzenie, ze nie nastapiło przysposobienie przez macochę, bo w dniu slubo mojego ojca miałam 22 lata. Odwołałam się, wyjasniając że byłysmy bardzo zzyte, ze pomimo ze moja macocha miała 2 sowich dzieci to ja zostałam jedyna spadkobierczynia. Znowu dostałam odpowiedź odmowną, tym razem stwierdzono, ze przysposobienie musi sie odbyc sądownie, oraz ze przysposobienie dotyczy małoletnich. Te uwagi zostały wyjete z kodeksu rodzinnego. Niestety w regulaminie który posiadam nie ma takich informacji zawartych, wiec nie mogłam wiedziec, ze po smierci mojej macochy nie otrzmam pieniędz. Pobieraja odemnie składke, ale tak naprawde zabieraja mi pieniadze na coś czego teraz nie chca wypłacic. Czy to jest zgodne z prawem, nie informowac szczegółowo jakie sa warunki wypłat odszkodowań. Dodam, że moim starszym siostrom bez problemu wypłacono takie odszkodowanie przez inna firmę. Pytam, dlaczego w regulaminie nie ma wzmianki o tym, ze jesli nie mam matki a macoche to musze formalnie przed sadem załatwic przysposobienie. Dlaczego w pierwszej odpowiedzi jedynym argumentem odmowy był mój wiek w dniu slubu. czy oby to wszystko jest zgodne z prawem. Prosze o jakąś poradę.

Nie jest to temat zabezpieczenia społecznego tylko ubezpieczeń. Przenoszę.

Powrót