Wypłata z konta pieniędzy po śmierci matki

• Autor wątku Autor wątku eraeste
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eraeste

Użytkownik
Odpowiedzi
131
Witam,

Chciałabym się dowiedzieć czy wypłacone przeze mnie pieniądze po śmierci mamy należą się mi czy muszę je oddać bankowi?

Zaznaczę, ze byłam upoważniona do konta a środki, które się na nich znajdowały zostały zgromadzone jeszcze za życia mamy tylko ze przelałam je 3 dni po śmierci dopiero na swoje konto.

Dziekuje

P.S. Natomiast rozumiem, ze emeryturę, która wpłynęła na konto matki po jej śmierci nie można wybrać tylko zwrócić do zusu na konto, z którego zostały przelane?

Nie należą ci się te środki, które przelałaś sobie z konta mamy po jej śmierci. Powinnaś była zawiadomić bank o śmierci mamy i konto zostałoby zamknięte, a środki zamrożone do czasu zgłoszenia się po nie spadkobiorców, którzy przyjęli spadek. W ogóle nie powinnaś mieć dostępu do konta mamy po jej śmierci.

Czy bank został powiadomiony o śmierci swojej klientki?

Pieniądze mi się należą jak poinformował ZUS, a odnośnie banku, to masz racje nie powinnam ich przelewać po śmierci mamy, ale tego nie wiedziałam i co teraz? bank będzie się domagał zwrotu czy już nie będzie w to wnikał?

Odnośnie zamknięcia konto to jestem zobowiązana to zrobisz czy to bank powinien sobie sam zamknąć?

ZUS nie ma nic do gadania odnośnie spadku czy konta bankowego, jedyne, co mogą ci powiedzieć, to czy należy odesłać ostatnią emeryturę. A to zależy od tego, kiedy mama umarła i o emeryturze za który miesiąc mówimy. Ale nawet jeśli emerytura nie jest do zwrotu, to nie należy się tobie, tylko spadkobiercom, do których zapewne należysz, co nie znaczy, że możesz ruszać pieniądze (czy cokolwiek innego, co wchodzi w spadek) po mamie przed załatwieniem spraw spadkowych.

Bank należy poinformować o śmierci klienta, resztą zajmą się sami. Z jakiego źródła mieliby wiedzieć, że klient nie żyje, jeśli ktoś ich nie poinformuje, np. ty, szczególnie, że byłaś osobą upoważnioną do spraw związanych z rachunkiem bankowym mamy?

spedytor1 napisał:
Z bazy o dowodach osobistych
Sami mają sobie sprawdzić, przeczuwając, że może klient nie żyje, czy baza informuje wszystkie banki (bo chyba baza dowodów osobistych nie ma dostępu do takich danych) o każdej śmierci?

eraeste napisał:
Witam,

Chciałabym się dowiedzieć czy wypłacone przeze mnie pieniądze po śmierci mamy należą się mi czy muszę je oddać bankowi?
Jakby nie patrzeć była to samowola. Niektóre banki (nie wszystkie) wypłacają pieniądze które poszły na cele pogrzebowe udokumentowane fakturami. Rachunek od księdza też jest uznawany i od kamieniarza za pomnik. Najprościej. Dostaniesz zwrot wszystkich wydatków poniesionych w związku z pogrzebem minus zasiłek pogrzebowy (4 tyś). Nie rób nic. Poczekaj na rozwój sytuacji.

Powrót