Wypłata z ubezpieczenia po śmierci taty

• Autor wątku Autor wątku jeykey89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jeykey89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Mój tata zmarł (przyczyną było wejście do pomieszczenia w którym jak się później okazało, było niskie stężenie tlenu), miał w pracy wykupione ubezpieczenie grupowe. Złożyłem wniosek o wypłatę za nieszczęśliwy wypadek w pracy. Ale aktualnie toczy się postępowanie o uznanie wypadku jako wypadek przy pracy. Aktualnie ubezpieczyciel wypłacił mi kwotę za śmierć przyczyną naturalną (45 000). Ale czy nie powinienem otrzymać aktualnie przynajmniej kwoty za nieszczęśliwy wypadek? (Plik w załączniku)

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
do 7 dni powinieneś dostać pismo jakie są braki w dokumentacji. Widocznie są, jeżeli dostałeś wypłaty. Najlepiej do nich zadzwonić i dopytać. Czy dostarczone są dokumenty, które potwierdzają okoliczności?

Dziś otrzymałem tylko pismo z informacja o wypłacie 45 000, i nic więcej. Mam na piśmie informację o reklamacji. Czy tak to powinienem zrobić?

A takie dodatkowe pytanie. Czy ja mogę gdzieś wybrać jakieś urzędowe zaświadczenie o wypadku? Wtedy od razu bym przesłał z dokumentacją.

No a zakończyło się już postępowanie u pracodawcy i uznano to za wypadek przy pracy? Prokurator zakończył czynności?

Jeszcze trwa. Ale czy nie powinienem otrzymać kwoty przypisanej do "Nieszczęśliwy wypadek" w pliku który dodałem w załączniku? I czy potem będę mógł ubiegać się o kwotę za "wypadek przy pracy"?

Czy dostarczone są dokumenty, które potwierdzają okoliczności? dokumentacja z prokuratury.

Nie, ale właśnie jestem w trakcie załatwiania tej dokumentacji. Ubezpieczyciel sam o niczym mnie nie poinformował.

Dziś otrzymałem telefon z prokuratury, że nie bardzo wiedzę co mają wysłać mi z tej dokumentacji.

Czy ja mogę skądś jeszcze uzyskać jakieś urzędowe pismo, że ta śmierć nie nastąpiła z przyczyn naturalnych, a że przyczyną było konkretne zdarzenie? (W tym przypadku niskie stężenie tlenu w pomieszczeniu) Np. straż pożarna wydaje takie coś albo policja?

Ostatnia edycja:
Powrót