Wypow. warunków um. o pracę przez pracownika

• Autor wątku Autor wątku szymonzet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymonzet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Proszę o pomoc w następującym temacie.
Chcąc zrezygnować z jednej z pełnionych w firmie funkcji złożyłem wypowiedzenie treści jak niżej.

Cieszyn 05.04.2007 r.
Wypowiedzenie warunków umowy o prace

Wypowiadam umowę o pracę zawartą w dniu 09.11.2006 r. w części dotyczącej Stanowiska - Kierownika Wydziału z zachowaniem dwutygodniowego okresu wypowiedzenia który upływa 21.04.2007 r.
Przyczyną wypowiedzenia dotychczasowych warunków umowy o pracę jest fakt, że łączenie funkcji konstruktora/technologa i kierownika związane jest z nienormowanym czasem pracy w stopniu, którego z przyczyn zdrowotnych i osobistych nie mogę dalej akceptować.

Po upływie okresu wypowiedzenia tj. od dnia 23.04.2007 r. proponuję następujące warunki umowy o pracę - stanowisko - konstruktor/technolog. Pozostałe warunki umowy bez zmian.
Z poważaniem

Dział Kadr nie wiedział co z tym zrobić - jak się do tego ustosunkować i przekazał moje wypowiedzenie prawnikowi firmy z którym miałem rozmowę. Jego zdaniem nie mogę złożyć takiego wypowiedzenia ponieważ wypowiedzenie warunków o pracę przysługuje tylko pracodawcy. Pracownik może albo wypowiedzieć całą umowę albo wcale.

Czy faktycznie tak jest ?
Jaką moc z punktu widzenia prawnego ma moje wypowiedzenie i co dalej oznacza ono dla mnie po okresie wypowiedzenia które w nim zawarłem?
Czy skoro złożyłem takie wypowiedzenie stosunek pracy oparty na bieżącej umowie z dnia 09.11.2006 zakończy się w dniu 21 kwietnia br.?
Czy też wypowiedzenie to jest nieważne?

W miedzy czasie jednak miały miejsce zdarzenia które skutkują tym że chcę definitywnie zakończyć współpracę z moim obecnym pracodawcą.

Z góry dziękuję za pomoc

Uważam tak samo jak prawnik firmy.
Pana wypowiedzenie nie ma żadnej podstawy prawnej.
Jeśli po 21 kwietnia nie stawi się Pan do pracy, może to być potraktowane jako "porzucenie pracy" co będzie skutkowało zastosowaniem art. 52 § 1 kp.

podstawa prawna

Dotyczy: podstawy prawnej wypowiedzenia
Składając normalne wypowiedzenie umowy o pracę również nie podaję podstawy prawnej – tylko że wypowiadam umowę i tyle.
W umowie obecnej mam dwutygodniowy okresy wypowiedzenia.
Skoro wypowiedziałem tylko warunki to nie pociąga to za sobą żadnych skutków ?
Z tego wynika że zmiana umowy poprzez wypowiedzenie warunków jest zarezerwowane tylko dla pracodawcy. Czy tak ?

Art. 42 kp regulujący wypowiedzenie zmieniające nie przewiduje możliwości wypowiedzenia zmieniającego dokonanego przez pracownika.
Dlatego napisałem, że Pana wypowiedzenie nie jest oparte na żadnym przepisie prawnym.

Powrót