wypowidzenie umowy kupna

• Autor wątku Autor wątku alusiap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alusiap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Chciałam się zapytać czy zakup towaru na pokazie jest uważany za zakup poza lokalem przedsiębiorstwa?

w tym cały problem ,bo pokaz był w lokalu sprzedawcy a moja 80-letnia mama została tak skołowa i zbajerowana garnkami firmy philipiak, że podpisałą umowę i wszystko co jej kazali.Towar został niezwłocznie dostarczony w tym samym dniu zaraz po pokazie ,a co gorsza podpisała umowę ratalną na okres 36 m-cy w kwocie 149 zł.Jestem ciekawa co oni zrobią jeśli mama nie zdoła spłacić długu za życia?Proszę o jakąś poradę jak się z tego wycofać i czy jest to możliwe,pozdrawiam

Czy na dokumentach jest wpisany ten sam adres, co adres prezentacji?

Witam!
Pokaz odbył się we Wrocławiu a na wszystkich umowach adres jest warszawski.

No to był poza lokalem przedsiębiorstwa.

Odstąpienie od umowy- informacje http://www.uokik.gov.pl/faq_umowy_zawierane_na_odleglosc.php#faq1256
formularz- http://www.uokik.gov.pl/wzory_pism.php
W praktyce to powinno być pismo (podpisz się) wysłane poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru, napisz na zwrotce, “Oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa”. To samo dodatkowo wyślij mailem opisując, swoje stanowisko jeśli sprzedawca chce się kłócić szybciej mu wyjaśnisz mailem, że nie ma racji. Na zwrócenie towaru na własny koszt masz 14 dni, wyślij go oddzielną przesyłką rejestrowaną. Fotografuj stan towaru przed odesłaniem, aby nie odpowiadać za uszkodzenia powstałe z winy firmy kurierskiej, lub sprzedawcy.

Witam!
Właśnie mama dostała odpowiedź negatywną , że od umowy nie można odstąpić . A garnki zostały wysłane do Warszawy 11-10-2013 roku za potwierdzeniem odbioru i co robić dalej? Bo został podpisany kredyt i mama się martwi ,że będzie musiała spłacać raty a nie ma garnków.

Podaj konkretne daty. Kiedy zakup, podpisanie umowy, kiedy odstąpienie i kiedy odpowiedź. Napisali dlaczego nie można odstąpić?

zakup garnków 09-10-2013 i podpisanie umowy również. Garnki zostały wysłane 11-10-2013 i wypowiedzenie umowy również. Odpowiedź została wysłana 18-10-2013

Możesz tę odpowiedź zeskanować albo zacytować chociaż co napisali w kwesti tego że nie można odstąpić?

,,zgodnie z art.2 ustawy z dnia 2 marca 2000 r o ochronie niektórych praw konsumentów oraz za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny(Dz.u.Nr 22 poz.271 z pOźn.zm.),odstąpienie od umowy bez podania przyczyny w terminie 10 dni od jej zawarcia przysługuje w przypadku umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa.Ustawa definiuje również lokal przedsiębiorstwa jako miejsce przeznaczone do obsługiwania publiczności i zgodnie z przep o działalności gospodarczej.Umowa,którą próbuje Pani rozwiązać składając oświadczenie o odstąpieniu , została zawarta w lokalu naszego przedsiębiorstwa, a więc w miejscu wyraźnie oznaczonym jako miejsce obsługi naszych klientów.Miejsce to stanowi dodatkowo oddział naszego przedsiębiorstwa, a jego dane adresowe zostały ujawnione w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego. W związku z powyższym nie przysługuje Pani uprawnienie do odstąpienia od umowy , a co za tym idzie oświadczenie o odstąpieniu jest w tym wypadku bezskuteczne i nie może prowadzić do rozwiązania umowy."Rzecz w tym że mamy nie poinformowali o tym,że tej umowy nie będzie można rozwiązać.Myślę ,że firma Philipiak to banda naciągaczy starszych ludzi,żerujących na ich niewiedzy.

Na dokumentach zakupu gdzie masz podaną siedzibę firmy?
Gdzie odbyła się sprzedaż? Co znajduje się w miejscu sprzedaży?

witam mam pytanko- gdyż byłam na pokazie garnków firmy Philipiak i ocziwiście dałam sie namówić na ich kupno. Teraz oczywiście żałuje i chce odstąpić od umowy. Garnki przywizli mi tego samego dnia oraz gratis płytę indukcyjną i miały być tez noże ale niby zabrakło i mówili że dowiozą.
Jeżeli mam podpisana umowie z nimi oraz umowę ratalną czy mogę zrezygnować. I na specyfikacji zestawu jest napisane że wszystko wydano a w rzeczywistosci nie mam tych noży tego druhiego gratisu. Co mogę zrobić w takiej sytuacji .
Proszę o odp będę bardzo wdzięczna.

Zakup był wczoraj 07.12.13 wczoraj też po 2 godz przywieżli do domu .
Było to w restauracji, poza lokalem przedsiębiorstwa.

Ostatnia edycja:
Zadzwoń nagrywając rozmowę i zapytaj dlaczego nie dostarczono całego zamówienia.

Odstąp od umowy jak już opisałem w poście #6.

Najlepsze jest to, że ten pan co przywiózł wszystko to zapewnił że bedzie dostarczone w pózniejszym terminie. No ale nic mi nie dał żadnego zaświadczenie że nie mam . Ale mam złe przeczucie. Dzwoniłam na nr podane na umowie ale dzis nie odp nikt .

Proste wnioskowanie jest niedziela, ludzie nie pracują, to nikt Ci telefonu nie odbierze.

Powrót