Wypowiedzenie debetu mBank

• Autor wątku Autor wątku MalgorzataT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MalgorzataT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Ubiegłej jesieni mbank wypowiedział umowę limitu odnawialnego w koncie mbiznes, w związku z nieregularnymi/zbyt małymi wpłatami minimalnymi. Nadal dokonywałam na ten rachunek wpłat, a od 2 miesięcy - w kwocie zaproponowanej przeze mnie jako comiesięczna rata w wysłanym w lipcu wniosku o ugodę (60 rat), która jest 2-krotnie wyższa niż wcześniejsze wymagane wpłaty minimalne. Odpowiedź telefoniczna w ostatnim tygodniu od kancelarii Lebek w imieniu banku – wyłącznie 24 raty, co dla mnie jest nierealne na ten moment, i cisza w eterze od tamtej pory.
W e-sąd wisi sprawa, nowa zadekretowana z 04.06.2018 r., Lebek w rozmowach twierdzili, że na razie „wstrzymali” działania podczas negocjowania ugody, nie wiem jednak jak to możliwe skoro sprawa jest w e-sadzie, czyli pozew nie został wycofany, w związku z czym oczekuję, że lada moment wyjdzie nakaz.
Od nakazu zamierzam złożyć sprzeciw, nadal dokonywać comiesięcznych spłat, i czekać na rozwój wydarzeń, bo nie mam innego pomysłu.
W związku z tym, pytanie – czy w tej sytuacji mBank ma jakiekolwiek podstawy, aby wypowiedzieć inne umowy na produkty w tym banku (kredyt hipoteczny, limit w ROR, karta kredytowa – wszystko obsługiwane na bieżąco, ewentualnie okazjonalne kilkudniowe opóźnienia)? Jeśli bank, w oparciu o jakieś wewnętrzne wytyczne, punktację BIK, risk assessment itp. jednak wypowie te pozostałe umowy i postawi wszystko w stan wymagalności, jak mam się bronić przed tym, na jakiej podstawie?

p.s. rachunki w mbank są pozajmowane przez skarbówkę i zus, nie korzystam z nich, nic nie jest ściągane, na bieżąco dokonuję wpłat na te rachunki celem spłaty zobowiązań naliczanych przez bank i pobieranych z tych rachunków.

Najlepiej przejść się do banku i podpytać jak to wygląda bo pozajmowane konta przez ZUS iUS nie wyglądają najlepiej, bank się boi czy klient jest wypłacalny.

No tutaj nie da się "przejść" do banku, chodzi o mBank, czyli nie ma czegoś takiego jak np. oddział w którym zakładałam konto, a kolejna kwestia - jak wyżej napisałam, z nimi nie ma rozmowy. Dział Windykacji banku nie zajmuje się tą sprawą ani podobnymi, są przekazywane do ich firmy zewnętrznej, czyli Lebek, czyli w rozmowie telefonicznej z mBankiem kierują mnie do Lebek, w odpowiedzi na pismo skierowane do mBanku dzwoni Lebek itp. itd.
Zdaję sobie sprawę, że zajęcia na rachunkach nie wyglądają dobrze, ale dlatego zaznaczyłam, że wszelkie inne zobowiązania wobec tego banku są spłacane w terminie, po prostu na rachunki nie ma innych wpływów niż odpowiadające wysokości rat/opłat naliczanych przez bank, niemniej w stosunku do mBank jestem wypłacalna.
Stąd pytanie - czy w tej sytuacji mBank ma podstawy, aby wypowiedzieć pozostałe umowy na produkty (coś takiego zasugerowała kancelaria, z którą byłam w kontakcie w tej sprawie, jednak cena obsługi okazała się dla mnie na ten moment zbyt oporowa, więc muszę chwilowo powalczyć sama, dlatego też usiłuję się tu dowiedzieć co realnie mi grozi).

Wiesz co to jest ugoda? To porozumienie stron umowy a nie narzucanie swojej woli drugiej stronie. Wierzyciel może nie chcieć wcale ugody. Wypowiedział umowę kredytu odnawialnego więc wymagalna jest całość i to natychmiast (dlatego leży pozew w e-sądzie). Skoro roszczenie jest zasadne to poprzez wniesienie sprzeciwu, wydłużysz sobie jedynie czas na spłatę ale nabijesz dodatkowe koszty do zapłaty. Sąd nie ma prawa ingerować w zawarte umowy cywilne.
czy w tej sytuacji mBank ma podstawy, aby wypowiedzieć pozostałe umowy na produkty
Nie bezpośrednio, skoro spłacasz zobowiązania w terminie. Jednak jeśli uzyskają tytuł do wszczęcia egzekucji, to wniosą o zajęcie Twoich rachunków bankowych. Wtedy Twoje wpłaty nie będą przeznaczane na spłatę kredytu hipotecznego, kart kredytowych czy innych zobowiązań, tylko na zaspokojenie wierzyciela w toczącym się postępowaniu egzekucyjnym (z zachowaniem kwoty wolnej od zajęcia). Skoro pozostałe zobowiązania nie będą spłacane w terminie, to po okresie określonym w umowie, zostaną wypowiedziane i zostaniesz wezwana do spłaty całości. I tu się koło zamyka.

Powrót