Wypowiedzenie dzierżawy działki

• Autor wątku Autor wątku Marian_Wojtala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marian_Wojtala

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,

nazywam się Marian Wojtala i trafiłem tutaj z polecenia wnuka. Witam więc wszystkich.

Od roku 2011 posiadam działkę ROD którą użytkowałem wraz z synem. Od roku 2013 jestem chory i nie mam sił aby się nią zajmować więc nie dbałem o nią ja wcześniej, jeździłem rzadziej aby skosić trawę i wyplewić grządki. W roku 2014 Zarząd ogrodu zmienił terminy przyjmowania działkowiczów i ustalił 3 godziny w jednym dniu w ciągu całego tygodnia, dokładnie w piątki między 15 a 18. Akurat w piątki mam inne obowiązki i nie mogłem się udać do Zarządu. Chodzi tutaj w szczególności o regulowanie opłat. Tak więc nie uregulowałem opłat za rok 2014 przez co odcięto mi wodę i prąd na działce. W wyniku tych odcięć nie mogłem już kosić trawy ani podlewać upraw. Nadeszła zima 2014/2015 i na działkę były włamania, złodzieje rozkradli altanę i narzędzia. W dodatku bez prądu nie mogę zrobić napraw zniszczeń a Zarząd nie chce mi go włączyć.

Już Państwu mówię dlaczego nie uregulowałem opłat. Otrzymałem od ROD pismo w którym niedbałym pismem napisali że mam zapłacić zaległe opłaty. Zacząłem więc czytać Ustawę i Regulamin PZD. Dowiedziałem się że każdy ROD ma obowiązek posiadać rachunek bankowy i podawać go na każde życzenie działkowicza. Działkowicz nie ma bowiem obowiązku regulowania opłat w Kasie ogrodu, może to robić przelewem na konto bankowe ogrodu. Napisałem więc pismo do Zarządu z prośbą o udostępnienie numeru konta i oświadczyłem że bezzwłocznie po jego otrzymaniu ureguluję wszelkie zaległości. Otrzymałem odpowiedź, dosłownie, ROD nie będzie zakładać konta specjalnie dla Pana. Czyli łamią oficjalnie przepisy. Poszperałem więc w google i znalazłem wypowiedź prawnika który twierdzi że w razie nieudostępnienia konta bankowego Zarząd ROD nie ma prawa uznawać za będące w zwłoce opłaty na rzecz ogrodu. Co więcej okazuje się że wszelkie opłaty jakie dotąd robiłem w Kasie ogrodu były nielegalne, gdyż jeden z artykułów statutu PZD mówi że Kasjerem nie może być księgowy a u nas właśnie tak jest, Kasjer zbiera i zajmuje się księgowością. Czyli nie wolno wpłacać w Kasie bo to sprzeczne z przepisami i nie ma konta.

O numer konta prosiłem Zarząd jeszcze trzykrotnie, za każdym razem odmówiono mi.

W lutym otrzymałem pismo że Zarząd podjął uchwałę o wypowiedzeniu mi dzierżawy działki w związku z zaległościami w regulowaniu rachunków i opuszczeniem działki.

Proszę Państwa o pomoc, jak się przed tym bronić, czy mieli prawo coś takiego zrobić i jak zaskarżyć uchwałę do Sądu.

Będę wdzieczny za wszelką pomoc, z pozdrowieniami Marian.

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc w tej kwestii.

odświeżam

Odświeżam, wnuk mówił że tu mi odpiszecie w 1 dzień, cóż chyba za stary ze mnie członek

Bez szans na wygranie.
Ani nie było wpłaty do kasy, ani na rachunek depozytowy.

Zachowanie nonsensowne, ukierunkowane na wszczynanie awantur.
Jak nie chcesz płacić to pożegnaj się z ogródkiem, jak chcesz to trzeba to robić z głową.

Pewnie gdyby pominąć złamanie przepisów Ustawy i regulaminu przez ROD. Kasa działa nielegalnie gdyż wpłaty przyjmuje osoba nieuprawniona a rachunku bankowego nie podano. Zatem sprawa pewna ale chciałbym to zrobć odpowiednio formalnie. Jeżeli potrafisz to pomóż.

Powrót