Wypowiedzenie kontraktu - proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku agzach
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agzach

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,
Mam pilną sprawę bo mój chłopak idzie w środę na rozmowę kwalifikacyjną a jednocześnie pracuje w innej firmie. Szuka lepszej oferty i ma miesięczny okres wypowiedzenia, właśnie minął mu rok od kontraktu. Nie wie kiedy może złozyć wypowiedzenie, tzn. czy z końcem miesiąca i będzie mu się to liczyło od początku września do jego końca czy raczej może to zrobić w każdej chwili i wtedy liczy się to np. od jutra i wtedy miesiąc mija mu 8go września??
Nie znam się na tutejszych przepisach a sama niedawno zmieniłam pracę tyle że u mnie nie było to skomplikowane bo akurat złożyłam 1go lipca wypowiedzenie bo drugą pracę mam od 1go sierpnia.. Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii.
Pozdrawiam.

Pobuszowałam trochę w necie i wszystkim osobom mającym wątpliwości co do prawa pracy w UK polecam następującą stronę:

Handing in or receiving your notice : Directgov - Employment

Wiele wyjaśnia!

A co do mojego problemu to już wiem że nie trzeba czekać do końca miesiąca ze złożeniem wypowiedzenia tylko można to zrobić w każdej chwili i od następnego dnia po złożeniu wypowiedzenia liczy się okres 30 dni (jeśli tyle wynosi).

Pozdrawiam

Powrót