wypowiedzenie lokalu

• Autor wątku Autor wątku smilka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smilka

Użytkownik
Odpowiedzi
133
Witam! Jestem najemcą mieszkania w jednorodzinnym domu tzn. własciciele mieszkają na dole, a górę domu podzielili na trzy mieszkania,które wynajmują lokatorzy.W jednym z nich mieszkam ja.Jest to mała miejscowosć i w związku z tym plotka tu rządzi,której zostałam ofiarą.Mam umowę do 28 lutego i spotkala mnie przykra sytuacja,gdyż właściciel stwierdził,że wypowiada mi umowę najmu, bo usłyszał jakieś plotki,które rzekomo pochodzą ode mnie.pytanie:
1) Czy to jest powód do wypowiedzenia umowy?
2)Czy jako lokator,który rzetelnie płaci czynsz i dba o mieszkanie mam jakieś prawo,które mnie chroni i szanse na pozostanie w tym lokalu?
Chciałam tylko dodać,że mam trójkę małych dzieci,z którymi tu mieszkam i nie bardzo mam się gdzie podziać.

a ma pani umowe na pismie czy ustna?

umowę pisemną mam do 31.12.2006r., ale tymczasowe zameldowanie mam do 28 lutego br.

Mam nieco podobny problem... Zostało mi wypowiedziane mieszkanie, na miesiąc przed zaplanowanym przez właściciela wprowadzeniem nowego lokatora. Wyprowadziłem się przed terminem ostatecznego opuszczenia lokalu. Moje pytanie jest takie: czy muszę płacić do końca okresu wypowiedzenia jeśli tego nie ma w umowie? A drugie jest takie: gdzie mogę znaleźć odpowiednie przepiisu Kodeksu Cywilnego laby zapoznać się z tym co stanowi prawo?

Powrót