Wypowiedzenie najmu okazjonalnego

• Autor wątku Autor wątku Chlopuzytkownik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chlopuzytkownik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
W umowie jest napisane, że właściciel może mi wypowidzieć umowę natychmiast jeśli będę dłużej zwlekał z czynszem niż 14 dni. Czy rzeczywiście po 14 dniach zaległości może mi już taką umowę wypowiedzieć i skierować sprawę do sądu w celu egekucji komorniczej?

Czy sąd będzie sprawdzał zasadność takiego wypowiedzenia czy da od razu klauzulę wykonalności,a potem ewentualnie będę musiał dochodzić odszkodowania?

Na początek poradnik najemcy się kłania.
Co do zaległości, tak, może wnieść pozew. Natomiast odszkodowanie z jakiego powodu ?

A nie działa tutaj prawo cywilne, że musiałbym 3 mies. zalegać? Byłem u radcy prawnego przed chwilą, zapłaciłem grubą forsę i prawnik powiedział, że RACZEJ nie może wypowiedzieć NATYCHMIAST, ale on nie wie, w każdym razie sąd nie patrzy na to czy może czy nie tylko daje do egzekucji. To jak w końcu?

I co nagle ni z gruchy niz pietruchy stuka mi komorik do drzwi i wyrzuca mi rzeczy?

Ostatnia edycja:
Chlopuzytkownik napisał:
Byłem u radcy prawnego przed chwilą, zapłaciłem grubą forsę i prawnik powiedział, że RACZEJ nie może wypowiedzieć NATYCHMIAST, ale on nie wie
Wskazówkę i to bezpłatnie :) otrzymałeś w poście #2, wystarczy się do niej zastosować.

Kanas napisał:
Wskazówkę i to bezpłatnie :) otrzymałeś w poście #2, wystarczy się do niej zastosować.

ale ja jestem głupi i serio nie rozumiem tego co czytam, jestem prosty chłop. Przeczytałem ten poradnik i z tego wynika, że można wypowiedzieć umowę na czas okreslony wg szczegolnych zapisów, ale jak sie ma do tego najem okazjonalny, egzekucja braku platnosci?

Czyli co musi mi wyslac listem wypowiedzenie albo wreczyc osobiscie i może mnie obciążyć za to jakimis kosztami niewypełnienia umowy do konca? Czy idzie do sądu i nagle stuka mi komornik do drzwi czy jak?

Chlopuzytkownik napisał:
ale ja jestem głupi i serio
przynajmniej szczery, to już coś :)
Art. 11. 1.Jeżeli lokator jest uprawniony do odpłatnego używania lokalu, wypowiedzenie przez właściciela stosunku prawnego może nastąpić tylko z przyczyn określonych w ust. 2–5 oraz w art. 21 ust. 4 i 5 niniejszej ustawy.
2. Nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego, właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator
2) jest w zwłoce z zapłatą czynszu lub innych opłat za używanie lokalu co najmniej za trzy pełne okresy płatności pomimo uprzedzenia go na piśmie o zamiarze wypowiedzenia stosunku prawnego i wyznaczenia dodatkowego, miesięcznego terminu do zapłaty zaległych i bieżących należności
Teraz już wiesz ?:)

Kanas napisał:
przynajmniej szczery, to już coś :)

Teraz już wiesz ?:)

Szlachetna duszo o potężnym umyśle, czyli jak zalegam teraz 14 dni to może mi wypowiedzieć od razu (bo w umowie najmu okazjonalnego napisane, że może mi wypowiedzieć natychmiast jak zalegam 14 dni), ale z datą wejścia wypowiedzenia na 2018-12-31?

a jak chce robić egzekucję najmu okazjonalnego to muszę nie płacić te kilka miesięcy + wezwania do zapłaty? Co się stanie jak teraz pójdzie do sądu i powie ze chce zrobić egzekcuję bo nie place? Sąd sprawdzi czy własciciel ma racje czy podpisze?

Ostatnia edycja:
Chlopuzytkownik napisał:
czyli jak zalegam teraz 14 dni to może mi wypowiedzieć od razu
Nie, nie może.
Chlopuzytkownik napisał:
a jak chce robić egzekucję najmu okazjonalnego to muszę nie płacić te kilka miesięcy + wezwania do zapłaty?
Zaległość trzy pełne okresy rozliczeniowe, potem wezwanie do zapłaty zaległości ze wskazaniem miesięcznego terminu na jego spłatę. Jeżeli nie spłacisz, dopiero może umowę wypowiedzieć z miesięcznym wyprzedzeniem liczonym z końcem miesiąca.
Jednak mniejsza z tym...
Nie będę się o miesiącach rozpisywał kiedy mowa o 14 dniach :)
Oczywiście zakładam, że czynsz jest płacony miesięcznie ?
Chlopuzytkownik napisał:
Co się stanie jak teraz pójdzie do sądu i powie ze chce zrobić egzekcuję bo nie place?
To zależy od Ciebie :)
Stawiasz się na rozprawę, powołujesz na przepis o którym powyżej i sąd pozew oddala.
Możesz wynajmującemu przepis pokazać informując, że jego zapis z umowy jest nic nie warty. Uchroni Was to przed stratą czasu, jego dodatkowo przed kosztami.

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
To zależy od Ciebie :)
Stawiasz się na rozprawę, powołujesz na przepis o którym powyżej i sąd pozew oddala.
Możesz wynajmującemu przepis pokazać informując, że jego zapis z umowy jest nic nie warty. Uchroni Was to przed stratą czasu, jego dodatkowo przed kosztami.

A na tę rozprawę w ogóle mogę przyjść? Bo mi ten radca prawny powiedział, że postępowanie toczy się niejawnie i nawet nie miałbym się jak obronić.

Ufff... najmocniej przepraszam, wprowadziłem w błąd zapewne czytając sam wątek, jednak z tytuły wynika, że dotyczy umowy najmu okazjonalnego.
Proszę nie brać powyższych odpowiedzi jako wiarygodnych. Co do takiej formy umowy są odmienne regulacje, choćby;
Art. 19e. Do najmu okazjonalnego lokalu przepisów ustawy nie stosuje się, z wyjątkiem art. 2, art. 6 ust. 3, art. 10 ust. 1–3, art. 11 ust. 2 pkt 1–3, art. 13, art. 18 ust. 1 i 2, art. 19a–19d oraz art. 25d pkt 2, z zastrzeżeniem że właściciel dokonał zgłoszenia, o którym mowa w art. 19b ust. 1.
Za szybko czytam :)
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd, może nie tyle błąd, co źle zinterpretowanie, gdyż ww. przepis z art. 11 ust.2 stosuje się również do umów o najem okazjonalny. Niestety, musiałbym troszkę więcej zagłębić się w temat co do całości.

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Ufff... najmocniej przepraszam, wprowadziłem w błąd zapewne czytając sam wątek, jednak z tytuły wynika, że dotyczy umowy najmu okazjonalnego.
Proszę nie brać powyższych odpowiedzi jako wiarygodnych. Co do takiej formy umowy są odmienne regulacje, choćby;

Za szybko czytam :)
Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd.

nie stosuje sie art. 11 ust. 2 pkt 1–3 czy nie stosuje sie ustawy za wyjatkiem art. 11 ust. 2 pkt 1–3 czyli art. 11 ust. 2 pkt 1–3 sie stosuje?
stosuje sie czy nie?
czyli co w końcu, bo zgłupiałem?

Ostatnia edycja:
Nie stosuje się ustawy z wyjątkiem podanych przepisów. Mimo to, że podany na początku przepis ma również zastosowanie przy umowie najmu okazjonalnego, proszę nie traktować odpowiedzi jako zgodnych z obecnie obowiązującymi przepisami. Było kilka zmian w ustawie, niestety, wymaga to głębszej analizy.

tak to prawo jest skomplikowane, że nawet prawicy nie wiedzą o co chodzi. Brawo PIS!

Za ile $ mi Pan to przeanalizuje?

Chlopuzytkownik napisał:
Za ile $ mi Pan to przeanalizuje?
Na forum pomocy udziela się bezpłatnie :)
Jak już wcześniej napisałem, "rozebranie" ustawy, do tego połączenie przepisów z kc, ewentualne zapoznanie się z orzecznictwem, wymaga troszkę czasu którego nie mam zbyt wiele. Stąd zapewne odpowiadając w pośpiechu nie zauważyłem tytułu, dopiero z późniejszego postu wyczytałem, że pytanie odnosi się do umowy o najem okazjonalny.
Za wprowadzenie fermentu bardzo przepraszam.
Może ktoś z innych użytkowników będzie w stanie odpowiedzieć z pamięci, ja tego się nie podejmę, nie chcę wprowadzić w błąd.
Oczywiście mogę w wolnej chwili dokładniej zapoznać się z problemem który opisałeś, niestety to wymaga czasu którego raczej nie masz :)

W artukule sprzed tygodnia ***nie zajmujemy się doniesieniami medialnymi. mod*** czyli musiałbym dostać na piśmie żądanie opuszczenia lokalu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie można wskazywać linków do artykułów na innych portalach. To tak na marginesie.
Natomiast wracając do Twojego problemu, wynajmujący nawet przy umowie najmu okazjonalnego zawartej na czas oznaczony, może ją wypowiedzieć tylko w przypadku kiedy umowa zakłada taką możliwość, oraz podaje katalog sytuacji w której wypowiedzenie jest dopuszczalne.
O ile w umowie zawarto możliwość wypowiedzenia z powodu powstałej zaległości, wskazano też termin wypowiedzenia, jest to zapis sprzeczny z ustawą mający na celu jej obejście i dlatego zgodnie z art. 58 kc takowy zapis jest nieważny.
W tym przypadku zastosowanie będzie miał przytoczony już wcześniej przepis art. 11 ust. 2.
Problem pojawia się w przepisie art. 19d, szczególnie ust. 4.
Zgodnie z tym, co napisałem wcześniej, wypowiedzenie złożone przez wynajmującego w oparciu o zapis z umowy jest nieważny, to do uzyskania klauzuli wykonalności wystarczy tylko;
1) żądanie opróżnienia lokalu wraz z dowodem jego doręczenia najemcy albo dowodem wysłania go przesyłką poleconą;
2) dokument potwierdzający przysługujący właścicielowi tytuł prawny do lokalu, którego opróżnienia dotyczy żądanie właściciela;
3) potwierdzenie zgłoszenia, o którym mowa w art. 19b ust. 1.
Zatem wynajmujący raczej z jej uzyskaniem kłopotu mieć nie będzie. Oczywiście zakładając, że doręczył żądanie opuszczenia lokalu, jak też zgłosił naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu ze względu na miejsce zamieszkania właściciela w terminie 14 dni od dnia rozpoczęcia najmu.
W tym miejscu powstaje kłopot, czy zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli, czy też wniosku o uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności ze względu na zmianę okoliczności.
Jednak to już nie na dzisiejszy wieczór :)

czyli ja mogę nawet nic nie wiedzieć i przyłazi mi komornik i puka do drzwi. Co wtedy mogę zrobić?

No bo wypowiedzenie jest bezasadne a komornik mnie wywali z chaty czyli co mam dalej placic i zarazem nie wolno mi tam mieszkać?

Chlopuzytkownik napisał:
Co wtedy mogę zrobić?
Kanas napisał:
Jednak to już nie na dzisiejszy wieczór
Natomiast odpowiadając na teraz, polecam rozmowę z wynajmującym, wskazanie konkretnych przepisów. Na obecną chwilę nic więcej nie napiszę.

jak można rozwiązać tę umową za porozumieniem stron?

czy taka treść będzie ok ?

ROZWIĄZANIE UMOWY NAJMU OKAZJONALNEGO ZA POROZUMIENIEM STRON

W dniu 24 listopada 2018 na zasadzie porozumienia stron rozwiązano umowę najmu, zawartą dnia ****** r., lokalu mieszkalnego nr ***, mieszczącego się w *** pomiędzy stronami:
WYNAJMUJĄCYM:
Oraz
a

§ 1.
Przedmiotem najmu był lokal przy ul. **********
§ 2.
Umowa zostaje rozwiązana dnia 26 listopada 2018 r., na mocy porozumienia stron.
§ 3.
WYNAJMUJĄCY i NAJEMCA oświadczają, że żadnej ze stron nie przysługują żadne rozszczenia związane ze wcześniejszym zakończeniem umowy najmu okazjonalnego.
§ 4.
Powyższe rozwiązanie umowy sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron i opatrzone własnoręcznymi podpisami.

Powrót