Wypowiedzenie najmu

• Autor wątku Autor wątku aguska789
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguska789

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam wynajete mieszkanie na czas okreslony, z 3-miesiecznym terminem wypowiedzenia. Wlasiciel nie dotrzymuje warunkow umowy, t.j. w umowie mam ogrod i garaz, ale nie mam do nich dostepu, i mimo wyslania prosby o wydanie kluczy ich nie dostalam. Czy w takim wypadku moge zlozyc wypowiedzenie z krotszym czasem i jakie paragrafy to przedstawiaja? Dziekuje z gory za odpowiedz.

Dokladnie przeczytaj warunki najmu mieszkania, czy wynajem dotyczy tylko lokalu czy tez ogrodu i garazu i czy placisz tylko za miete czy tez za ogrod i garaz. jesli masz prawo dostepu wedlug umowy do calosci i placilas za dostep do wszystkiego a wlasciciel cie ogranicza mozesz wymowic mieszkanie bez trzymiesiecznego wypowiedzenia z zadaniem zwrotu naleznosci jakie placilas w czynszu za wynajem ogrodu i garazu.

zana1967 hat Recht ...... plus:
1. Setze Deinem Vermieter eine Frist (14 Tage), diesen den Gebrauchswert des Angemieten mindernden Mangel zu beheben. Verbinde dies mit der Mitteilung, daß Du für die Zeit des Bestehens dieses Mangels die Netto-Kaltmiete entsprechend minderst (je nach Anteil von Garage und Garten 10-15/20% - nicht zuviel, um DIR Ärger zu sparen).
Einschreiben mit Rückschein.
2. FALLS keine Garage und Garten einen ERHEBLICHEN Mangel darstellen, kündige eine vorzeitige Beendigung des Mietverhältnisses in obigem Schreiben an (im Falle der Nicht-Behebung der Mängel). "Erheblich" meint z.B.: weit und breit kein Parkplatz, Autobeschädigung durch Autonome etc., größerer Garten, der Deinen Kindern als Spielfläche fehlt. Damit fehlen der Mietsache "wesentliche Eigenschaften" ("Schöne Wohnung im Grünen, mit Garage").

Powrót