Wypowiedzenie OC - windykacja

• Autor wątku Autor wątku Mikser6000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mikser6000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry, mam problem z jedną z firm windykacyjnych. Mianowicie chodzi o ubezpieczenie OC, potrzebowałem Assistance do samochodu i mój agent ubezpieczeniowy polecił mi nowe ubezpieczenie(po prostu korzystniej wychodziło) więc wypowiedziałem 25.02.2023 zwykłe OC które jeszcze obowiązywało do 13.06.2023. Dostałem potwierdzenie otrzymania wypowiedzenia jak i odezwała się do mnie Pani konsultantka z firmy ubezpieczeniowej z pytaniem, czy ubezpieczenie ma trwać do końca tj. 13.06.2023 na co odpowiedziałem, czy mogę wcześniej zrezygnować wraz ze zwrotem kosztów za niewykorzystany okres. Na tym zakończyła się korespondencja, a ja pomyślałem, że już po temacie. Pod koniec stycznia 2024 otrzymuję przedsądowe wezwanie do zapłaty. Dzwonię, do firmy, która się tym zajmuje i próbuję wyjaśnić sprawę. Po uzgodnieniu z panią, że dośle dowody jakimi dysponuję (potwierdzenie przyjęcia wypowiedzenia oraz korespondencja z konsultantką firmy ubezpieczeniowej), dzisiaj otrzymuję wiadomość SMS z prośbą o pilny kontakt, więc zadzwoniłem i Pani, która odebrała poprosiła mnie o wypowiedzenie, które wysłałem. Wysyłał, je mój ubezpieczyciel i z tego co pamiętam jest to poprostu formularz na stronie internetowej ubezpieczyciela, więc samego wypowiedzenia nie mam. Nasuwa się pytanie: Co jeśli nie wyślę tego wypowiedzenia? Jak to rozwiązać? Skoro jedyne dowody jakie mam im nie wystarczają i szukają sposobu żeby tylko wyegzekwować pieniądze. Proszę o radę. Pozdrawiam

A jakimi dowodami chciałbyś się obronić w sądzie, jeśli dojdzie do sporu sądowego? Ubezpieczyciel twierdzi, że zawierał z Tobą polisę OC na czas określony od dnia X do dnia Y, ma na to dowody. Ty twierdzisz że te polisę wypowiedziałeś i dostałeś zgodę (lub tak Ci się wydaje, z postu to wprost nie wynika czy takowa zgoda była) na to aby się zakończyła przed planowaną datą zakończenia.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Potwierdzenie, że ubezpieczyciel otrzymał wypowiedzenie oraz to, że konsultant ustosunkował się do niego nic nie znaczy? Ubezpieczyciel ma bałagan w papierach i teraz mam mieć przez to problemy...

Co rozumiesz przez zdanie konsultant ustosunkował się do niego ? Podałbym Ci odpowiedź już w pierwszym poście, natomiast nie będzie ona zgodna z Twoimi oczekiwaniami, stąd zadaje Ci pytania.

To są dokładne słowa:

"Witam,

Proszę o informację czy wypowiedzenie ma być z końcem obowiązywania polisy, tak jak Państwo zaznaczyli tj. 13.06.2023?"

Dodatkowo poniżej w wiadomości są moje dane tj. Imię i Nazwisko, PESEL numer polisy i dlaczego tą polisę wypowiadam.

Ustalmy fakty bo źle chyba Cię zrozumiałem. Czy ubezpieczyciel domaga się zapłaty za wznowioną automatycznie polisę czy za polisę zawartą z której chciałeś zrezygnować przed końcem jej trwania (co jest niemożliwe)?

Ubezpieczyciel domaga się zapłaty za wznowioną automatycznie polisę. Wznowiła się 14.06.2023 na to wygląda. Wypowiadałem ją 25.02.2023. W ogóle byłem nieświadomy, że ta polisa weszła w życie. Dopiero pod koniec stycznia zdziwiłem się otrzymując pismo o przedsądowym wezwaniu do zapłaty.

Musisz dysponować jakimś dowodem wypowiedzenia - na pewno po złożeniu wypowiedzenia drogą elektroniczną otrzymałeś maila z potwierdzeniem przyjęcia zgłoszenia. Prześlij to do firmy windykacyjnej i dostaniesz info czy to dla ubezpieczyciela jest wystarczające.

Właśnie tak zrobiłem. A Pani z firmy windykacyjnej oczekuje, że ja jej to wypowiedzenie wyślę, a problem w tym, że to było wysyłane w formie formularza i nie mam do niego dostępu - tak jak już pisałem.

"Dzień dobry,
dziękujemy za Twoje zgłoszenie. Zrealizujemy je w najbliższym możliwym terminie. Odpowiedź otrzymasz na adres mailowy podany w formularzu.
Wiadomość została wygenerowana automatycznie, prosimy na nią nie odpowiadać."

Taką wiadomość otrzymałem od ubezpieczyciela na początku marca. Tytuł wiadomości: "Zgłoszenie wypowiedzenia umowy ubezpieczenia".

No to wyjaśnij sprawę z ubezpieczycielem skoro Pani z windykacji nie chce przyjąć takiego dowodu - im szybciej tym lepiej. Rozmowy są na pewno nagrywane, więc będziesz mógł się też powołać na rozmowę.

Ostatnia edycja:
Ok, dzięki za poradę :)

Powrót