wypowiedzenie od pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku Ankapone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ankapone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witajcie, od 16 m-cy pracuję w niemieckiej firmie bezpośrednio na umowie o prace. Pracodawca notorycznie spoznia się z wynagrodzeniem. Zalega mi w tej chwili z pensja za 1.5 miesiaca, mimo ze Swieta za pasem. W czwartek upomnialam się o wyplate, wiec uslyszalam ze będę zwolniona. W piątek cisza. Od piniedzialku jestem na zwolnieniu. We wtorek otrzymalam pocztą wypowiedzenie z data czwartkowa, wyslane w poniedziałek. I z 2-tyg okresem wypowiedzenia, mimo ze chyba w tej sytuacji przysluguja mi 4 tyg. Prosze powiedzcie co robic? Nie mam w tej chwili pieniędzy na prawnika... Ile mam dni na zakwestionowanie wypowiedzenia? Gdzie to zglosic? Co zrobic zeby pieniadze nie przepadly? Jeszcze urzad pracy chce mi dac kare za zbyt pozne zgloszenie.. Z góry dziękuję za pomoc

Przeciwko temu wypowiedzeniu możesz złożyć pozew w sądzie pracy (Arbeitsgericht) o stwierdzenie bezskuteczności wypowiedzenia. To nie jest wcale trudne. Możesz taki pozew też złosić osobiście, ustnie do protokołu w niem. sądzie pracy; a zatem nie musisz pisać pozwu, jeśli tam osobiście pójdziesz (musisz się na portierni zapytać o tzw. "Antragstelle"; to jest pokój. gdzie sąd przyjmuje takie "ustne pozwy" do protokołu. Pamiętaj, że termin takiego pozwu do sądu pracy to 3 tygodnie od daty doręczenia (czyli od wtorku) Ci wypowiedzenia. Oczywiście, w tym pozwie możesz ująć też żądanie zapłaty zaległego wynagrodzenia. Nie bierz adwokata, ponieważ nawet jeśli wszystko wygrasz w sądzie, sąd pracy nie zasądza kosztów procesu od strony przegrywającej (wynika to z przepisu §12a ArbGG; tj. niem. ustawy o sądach pracy), i może się okazać, że wynagrodzenie adwokata może być conajmniej w tej wysokości, co wygrane wynagrodzenie od pracodawcy. Krótko: Natychmiast złożyć pozew w sądzie pracy (w miejsowości, w której wykonywana była praca. Pozew albo pisemnie (nie trzeba się za dużo rozpisywać) albo ustnie do protokołu w sądzie pracy, dokąd trzeba się osobiście udać w tym celu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Gdzieś na forum czytałam, że jest 7 dni na odwołanie się od źle wystawionego wypowiedzenia, bałam się że nie zdążę.

Mam jeszcze pytanie o treść wypowiedzenia: 1.czy skoro w czwartek po moim pytaniu o wynagrodzenie pracodawca powiedział, że mnie zwolni...po czym stwierdził, że nie da mi wypowiedzenia tylko porozumienie stron, po czym w piątek byłam normalnie w pracy i nic mi nie dał...od poniedziałku się rozchorowałam a we wtorek (20.12) dostałam wypowiedzenie pocztą z datą (15.12) - czwartek, to to jest zgodne z prawem
2. Czy jeżeli przyjmiemy ten termin 15.12, to po 16 m-cach pracy mam 2 tygodnie wypowiedzenia? jest napisane, że do 30.12...
3. Czy przyjmując, że to jest błędne wypowiedzenie, a ja nic z tym nie zrobię, i nie zgłoszę do sądu, to ten termin 30.12 będzie ogólnie obowiązywał? Bo boję się problemów z Urzędem pracy albo problemów z wypłatą chorobowego... Jeszcze raz dziękuję za odpowiedz

Tego co wcześniej mówił, zanim wysłał to wypowiedzenie, nawet nie ma co komentować i rozstrząsać, ponieważ nie ma to istotnego znaczenia prawnego. Przysłał wypowiedzenie i teraz chodzi o to, aby sąd pracy rozstrzygnął, czy wypowiedzenie jest skutecznie, czy też nie. W Niemczech obowiązuje ustawa o ochronie przed wypowiedzeniami (tzw. Kündigungschutzgesetz) zgodnie z którą pracodawca może wypowiedzieć pracownikowi umowę o pracę tylko w ściśle określonych przypadkach. Powtarzam, ten termin odwołania się do sądu wynosi 3 tygodnie od daty doręczenia wypowiedzenia (nie od daty w piśmie). Okres wypowiedzenia wynosi zasadniczo 4 tygodnie (§ 622 BGB =niem. kodeks cywilny) i biegnie od dnia doręczenia wypowiedzenia. W określonych przypadkach termin ten może być krótszy (dwa tygodnie), ale musi to wynikać z tzw. "Tarifvertrag", czyli (jak to się w Polsce nazywało: "układu zbiorowego", tj. porozumienia związku zawodowego ze związkiem pracodawców. Jak to jest w Twoim przypadku, trudno mi ocenić, ale nie wykluczałbym, że wypowiedzenie z tym krótszym terminem (dwa tygodnie) jest także bezprawne; niech to sprawdzi sąd.

I jeszcze jedna wskazówka: Ile jest zatrudnionych w tej firmie? Jeśli jest tylko kilku pracowników, to wówczas ta wyżej tu wspomniana ustawa o ochronie przed wypowiedzeniami (Kündigungschutzgesetz) nie ma zastosowania.

Ostatnia edycja:
Pracowników jest chyba w tej chwili 10 osób....Przepraszam, że tak drążę temat, ale nie wiem co robić...nie chcę mieć już z tą firmą nic wspólnego...generalnie im krótsze wypowiedzenie tym chyba w tej sytuacji lepiej dla mnie...pieniędzy i tak pewnie za szybko nie odzyskam,dłużników jest cała lista...chcę tylko, żeby mi oddał to co wypracowałam... Nie chcę już nawet iść do sądu z tym wypowiedzeniem, tylko się boję, że urząd pracy albo kasa chorych zobaczy,że jest złe i od 30.12 do 09.01 - kiedy przypada reszta L4 też mi nie wypłacą pieniędzy....

Czy jeżeli się nie odwołam, to jest ogólnie przyjęty ten termin z wypowiedzenia?

Nie jestem w stanie sprawdzić, czy dopuszczalne i zgodne z prawem było skrócenie okresu wypowiedzenia do 2 tygodni, bo musiałbym znać treść umowy o pracą i ewentualne wiedzieć, co na ten temat mówi wspomniany wyżej Tarifvertrag. Nie sądzę, aby kasa chorych kwestionowała sama z siebie prawidłowość wypowiedzenia. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pójść do kasy chorych i skonsultować z nimi tę sytuację. W każdym razie wniesienie pozwu do sądu pracy uważam tu za konieczne, ponieważ tych zaległych pieniędzy - wygląada na to - bez wyroku nie wypłaci. Poza tym urząd prac, kiedy się dowie o tym, że pracodawca zalegał z wypłatą wynagrodzenie, to postawi pytanie, dlaczego nie domagałeś się zapłaty i dlaczego w razie braku zapłaty nie wystąpiłeś do sądu.

Witajcie, będę składał pozew o wypłatę zaległego wynagrodzenia. Znalazłem w innym wątku jakiś wzór, wklejam poniżej:

Arbeitsgericht Neuruppin
Karl-Liebknecht-Str. 28
16816 Neuruppi

K L A G E
wegen rückständigen Lohnes

Kläger: Imię , nazwisko, adres

Gegen:
Dane pracodawcy

wegen: Lohnforderung

Ich erhebe Klage und beantrage:
I. Der Beklagte wird verurteilt, an den – całkowita kwota
Beweis: lohnabrechnung für November und Dezember 2016.
II. Der Beklagte trägt die Kosten des Rechtsstreits.

B e g r ü n d u n g:

Der Kläger war bei dem Beklagten bis zum 30-12-2016 als -stanowisko.

Beweis: Arbeitsvertrag und Kündigung.

Der Beklagte schuldet dem Kläger die Löhne für die Monate November (kwota)und Dezember (kwota)2016.

Trotz mehrfacher Aufforderung zur Zahlung des rückständigen Lohnes, hat der Beklagter keine Zahlung geleistet.

Daher ist Klage geboten.
Anforderung:
Bitte Dolmetscher Polnisch - Deutsch in der mündlichen Verhandlung

Unterschrift:

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy taka treść wystarczy? Mam jeszcze 13 dni niewykorzystanego urlopu (widać to na ostatnim kwitku od wypłaty) czy tu też należy się jakiś ekwiwalent za niewykorzystany urlop? I ewentualnie jak policzyć kwotę należną? Z góry dziękuję za pomoc!

Powrót