Wypowiedzenie polisy ubezpieczenia domu w budowie

• Autor wątku Autor wątku spidernet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spidernet

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Zawarłem z generali umowę o ubezpieczenie domu w tzw "budowie". Po zakończeniu budowy wysłałem pismo o rozwiązanie umowy z uwagi na fakt "zakończenia budowy" na co przedstawiłem pismo urzędowe. Niestety pomimo że na infolinii tak mnie poinstruowano, to pisemnie otrzymałem odpowiedź, że zakończenie budowy nie jest argumentem do wypowiedzenia umowy i zwrotu nadpłaty. Czy ubezpieczyciel ma prawo odmówić mi wypowiedzenia?

OWU: https://www.generali.pl/media/211109_OWU_Z_mysla_o_domu_i_rodzinie_f101b32600.pdf

Moja kolejna próba wyjaśnienia sprawy zakończyła się powodzeniem. Podkreśliłem że nie ma już obiektu "dom w budowie" zatem nie może być świadczona usługa. Poprosiłem o rozwiązanie umowy za porozumieniem na co przystał ubezpieczyciel. Nie znalazłem w samej umowie wzmianki o takiej sytuacji dlatego zapewne ubezpieczyciele "naciągają system". Zresztą przesłanki które wymieniasz w swoim poście wystąpiły, więc próba zanegowania wniosku o rozwiązanie umowy to zapewne coś na zasadzie "może się uda a może nie". Pozdrawiam.

Powrót