Wypowiedzenie pracy w Niemczech - okres wypowiedzenia

• Autor wątku Autor wątku franz87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franz87

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Witam,
Pracuję w Leihfirmie od 17 miesięcy. Od pół roku mam umowę na czas nieokreślony. Chciałbym się zwolnić z pracy, bo mam inne plany. Zwolnienie czytałem najlepiej za porozumieniem stron. Nie mam zamiaru prowokować by mnie zwolnili, siedzieć na L4 itp.

Pytanie o czas wypowiedzenia. Z tego co czytałem w moim wypadku jest to 1 miesiąc. Ale dowiedziałem się także, że w niektórych przypadkach do 15 lub 30 dnia miesiąca. Nie wiem jak to interpretować.
Ja chcę być zwolnionym nie wcześniej niż 28.03.2016 (najlepiej od 28 do 31.03.2016)
Kiedy najwcześniej, a kiedy najpóźniej muszę w tym przypadku zdać pracodawcy wypowiedzenie?

Okres wypowiedzenia Twojej umowy o pracę (zatrudnienie poniżej 2 lat) wynika z § 622 ust. 1 BGB (Bürgerliches Gesetzbuch=niem. kodeks cywilny) i wynosi 4 tygodnie, przy czym może ten okres kończyć się 15-tego jakiegoś miesiąca lub z ostatnim dniem miesiąca. Jeśli chcesz wypowiedzieć Twoją umowę o pracę tak, aby stosunek pracy kończył się w ostatnim dniu marca, to złoż to wypowiedzenie najpóźniej w ostatnim dniu lutego.

Dla wypowiedzenia przez pracodawcę okres ten wynosi jeden miesiąc i kończy się zawsze ostatniego dnia miesiąca (inaczej niż przy wypowiedzeniu przez pracownika.

Ostatnia edycja:
Przeciez on to wypowiedzenie moze zlozyc juz dzis zaznaczajac "mit Wirkung zum......" i wypisujac date. Te okresy wymienione przez ciebie, to okresy minimalne. Wypowiedzenie mozna teoretycznie napisac pol roku z gory, jesli sie okresli date jego "wejscia w zycie"

Prawda. Dopisałem słowo "najpóźniej"; najpóźniej w ostatnim dniu lutego. I właśnie to miałem na myśli.

Czy gdybym dnia 9.02 dał wypowiedzenie z zaznaczeniem "zum Wirkung mit" i datę 7.04(ten termin pasowałby mi idealnie) to wówczas stosunek pracy zakończy się dokładnie 7.04 i od tego dnia będę bezrobotnym, czy może być tak, że stosunek pracy zakończy się jednak ostatniego dnia kwietnia?

nie "zum Wirkung mit" tylko "mit Wirkung zum....."

Ekorda ci napisal: "przy czym może ten okres kończyć się 15-tego jakiegoś miesiąca lub z ostatnim dniem miesiąca."

Wiec nie mozesz tak zrobic. Mozesz sie zwolnic do konca marca albo do 15 kwietnia. Chyba ze za porozumieniem stron, ale na to musi sie zgodzic dobrowolnie pracodawca.

A poza tym, ja nie wiem, czy ty sobie zdajesz sprawe, ze przy zwolnieniu na wlasna prosbe nie bedziesz "bezrobotnym", przynajmniej nie w rozumieniu niemieckiego Urzedu Pracy, bo oni nakladaja na takich "kare" (Sperre) w postaci 3-miesiecznego szlabanu na zasilek dla bezrobotnych.

Pogodniak napisał:
Ekorda ci napisal: "przy czym może ten okres kończyć się 15-tego jakiegoś miesiąca lub z ostatnim dniem miesiąca."

Wiec nie mozesz tak zrobic. Mozesz sie zwolnic do konca marca albo do 15 kwietnia. Chyba ze za porozumieniem stron, ale na to musi sie zgodzic dobrowolnie pracodawca.

Chyba zaczynam to rozumieć.
Czyli jak oddam wypowiedzenie pomiędzy 01.02 -29.02 to umowa kończy się 31.03.

Jeżeli jednak oddałbym pomiędzy 01.03-14.03 wówczas umowa kończy się 15.04.

Czyli okres wypowiedzenie to minimum jeden miesiąc, ale jest to "zaokrąglane" do dnia 15, jeżeli wypowiedzenie było dane poprzedniego miesiąca pomiędzy 1-14 dniem i do dnia 30 jeżeli wypowiedzenie było dane poprzedniego miesiąca pomiędzy 15-31 dniem?

Powinieneś w wypowiedzeniu określić, do jakiego dnia umowę wypowiadasz; czy do 15-tego, czy do 31. danego miesiąca i dbać o to, aby długość okresu wypowiedzenia, tzn. miesiąc, była zachowana. Jeśli nie napiszesz do kiedy wypowiadasz, to oznaczać bądzie, że wypowiadasz do pierwszego, możliwego dnia, którym będzie albo 15-ty albo 31. lub inny ostatni dzień miesiąca. Przykład: Jeśli dostarczysz pracodawcy twoje wypowiedzienie pomiędzy 1-szym a 14-tym dniem miesiąca, a nie napiszesz nic o tym, do kiedy wypowiadasz, to Twoje wypowiedzenie będzie skuteczne 15-tego następnego miesiąca. Jeśli dostarczysz Twoje wypowiedzenie po 15-tym jakiegoś miesiąca, np. 17-tego, to pierwszym możliwym dniem, do którego wypowiadasz, będzie ostatni dzień miesiąca; np. 31.03. Musisz zachować jeden pełny miesiąc jako okres wypowiedzenia. Najlepiej bądzie, jeśli napiszesz w swoim wypowiedzeniu, do którego dnia wypowiadasz; czy do 15-tego lutego, czy do 31.marca. Jeśli chcesz wypowiedzieć do 15-lutego, to pracodawca musi mieć Twoje wypowiedzenie najpóźniej 14-tego lutego. Jeśli chcesz wypowiedzieć do 31.marca, to pracodawca musi mieć Twoje wypowiedzenie do 27 lutego. I pamiętaj, że w razie sporu, to Ty musisz udowodnić, że pracodawca otrzymał Twoje wypowiedzenie w odpowienim czasie; tak, aby zachowany był miesięczny termin wypowiedzenia.

@erkorda - dziękuje za wytłumaczenie.

Naszła mnie taka myśl.Podam przykład. Gdybym dajmy na to dzisiaj dał wypowiedzenie tj. 02.02.16 i określił dzień jako 31.03.16, to czy pracodawca może mnie zwolnić już 15.03.16 ? - wówczas 1 miesiąc jest zachowany. Czy w takim przypadku jest to interpretowane jako "samozwolnienie" czy zwolnienie przez pracodawcę?

@Pogodniak napisał:
"A poza tym, ja nie wiem, czy ty sobie zdajesz sprawe, ze przy zwolnieniu na wlasna prosbe nie bedziesz "bezrobotnym", przynajmniej nie w rozumieniu niemieckiego Urzedu Pracy, bo oni nakladaja na takich "kare" (Sperre) w postaci 3-miesiecznego szlabanu na zasilek dla bezrobotnych. "

Zdaję sobie z tego sprawę. Wiem, że jest 3 miesięczna "Sperra".
Pytanie czy ta Sperra jest tylko na zasiłek, czy podczas jej trwania mam ubezpieczenie itp?
Po jej zakończeniu przez następne 7 miesięcy zasiłek dostaje się normalnie dalej czy są po tych 3mc dodatkowe konsekwencje? (w dniu zakończenia pracy będę miał przepracowane 20mc, a więc przysługuje mi 10mc ALG1 - 3mc Sperre i stąd zostaje mi te 7...)

Jeśli zaznaczysz w wypowiedzeniu, że wypowiadasz umowę do końca marca, to Twoje wypowiedzenie kończy umowę o pracę 31 marca. Jeśli pracodawca chciałby Cię zwolnić wcześniej, tzn. z dniem 15 marca, to sam musiałby tę umowę wypowiedzieć ze skutkiem do 15-tego marca.

Dziekuje za wyjasnienie, pozdrawiam

Witam, to znowu ja.
Chcę już na dniach dać wypowiedzenie.
Sprawa wygląda tak, że chciałbym dać wypowiedzenie, w którym zaznaczyłbym, że chciałbym by umowa została rozwiązana dokładnie 05.04.2016
Z tego co pisaliście wcześniej umowy tracą ważność do dnia 15 lub ostatniego miesiąca. A jeżeli wybiorę inny dzień to pracodawca nie koniecznie musi się na niego zgodzić. Jak więc napisać po niemiecku w wypowiedzeniu taki zwrot, że chciałbym by umowa traciła ważność 05.04.2016, ale jeżeli oni nie wyrażają na to zgody - to, żeby wygasała 31.03.2016, a nie 15.04.2016

Można to tak sformułować w wypowiedzeniu?

mylisz dwa pojecia wypowiedzenie (Kündigung des Arbeitsverhältnisses) i "rozwiazanie umowy o prace za porozumieniem stron (Aufhebungsvertrag).

Tego nie mozna ujac w jednym pismie. Jak chcesz za porozumieniem stron, to sie zapytaj pracodawcy czy sie zgadza, jak sie nie zgodzi, to piszesz wypowiedzien z terminem 15 lub ostatnim miesiaca i tyle

Dzięki masz rację cały czas źle to nazywam. Chodzi mi oczywiście o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Też się zorientowałem przed chwilą, że zamiast kombinować będzie lepiej najpierw zapytać po prostu pracodawcy czy jest taka możliwość.

Macie może wzór prawidłowego dokumentu, który powinienem przedłożyć pracodawcy?

na to nie ma zadnego oficjalnego forumalarza. Po prostu trzeba sie zapytac czy pracodawca jest sklonny zgodzic sie na Aufhebungsvertrag zum 05.04.2016, to wszystko

Ok, bo czytałem na niemieckojęzycznych serwisach, że takie "wypowiedzenie" za zgodą stron jest ważne tylko, gdy złoży się je w formie pisemnej.

Ale zapytam pracodawcę.
Pzdr

Witam,
dzisiaj byłem w biurze mojego pracodawcy, bo chciałem zakomunikować, że się zwalniam i na dniach oddam Kundigung.
Chcę oddać "fristgerecht Kundigung".
W biurze była jakaś młoda osoba na zastępstwie. Powiedziałem, że chcę dać Kundigung dnia 04.03 i wg. fristgerecht skończy się ono 15.04.
Pracownica stwierdziła, że jeżeli chcę to zrobić to muszę oddać Kundigung nie wcześniej niż 15.03, bo są 4 tygodnie okresu wypowiedzenia.

A wg. tego co pisaliście tutaj mógłbym je oddać równie dobrze 04.03 i wypadałoby ono też 15.04 (4 tygodnie + zaokrąglenie do 15 dnia miesiąca).
Osoba ta stwierdziła w końcu, że chyba mam rację.

Idę tam jeszcze raz w piątek, gdy będzie inna osoba.
Chciałbym się upewnić czy oddając Kundigung z zachowaniem fristgerecht 04.03.16 - będzie ono do 15.04 ? Czyli czy mam rację...

I czy taka forma jest ok?
"
Dane moje

Dane pracodawcy
04.03.2016 , Frankfurt aM
Kundigung meines Arbeitsverhaltnisses
Sehr geehrte Damen und Herren,
hiermit kundige ich meinen bestehenden Arbeitsvertrag bei Ihnen fristgerecht zum 15.04.2016

Mit freundlichen Grussen
XY"

Powrót