wypowiedzenie stażu z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku tomcioo18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomcioo18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, jestem juz prawie miesiac na stażu w Urzedzie miasta. Zostałem skierowany z Urzedu pracy jako Informatyk, obsługa sprzetu komputerowego.
Nietety przez miesiac, wykonywałem głownie prace "papierkowa" mysle ze moj łaczny czas pracy przed komputerem (w ciagu miesiaca) nie przekroczył 6-8godz.
Chciałbym przerwac ten staż jestem gotowy zwrócic koszt Badań lekarskich. Czy musze tez zwrocić koszt szkolenia BHP ? Jak to załatwić najpierw powiedziec w gminie czy w Urzedzie pracy ???

tomcioo18 napisał:
Chciałbym przerwac ten staż jestem gotowy zwrócic koszt Badań lekarskich. Czy musze tez zwrocić koszt szkolenia BHP ?
Kosztów BHP nie, natomiast zwrot kosztów badań lekarskich zależy od tego kto je finansował. PUP czy pracodawca?
tomcioo18 napisał:
Jak to załatwić najpierw powiedziec w gminie czy w Urzedzie pracy ???
Czy ma Pan świadomość, że samowolnie rezygnując ze stażu (niezależnie od tego czy wina za taki stan rzeczy faktycznie leży po stronie organizatora stażu czy nie) naraża się Pan na utratę statusu osoby bezrobotnej na co najmniej 120 dni?
Rezygnację z realizacji stażu składa się do PUP na piśmie. Trzeba w nim wskazać powód rezygnacji... zatem co ma Pan zamiar podać jako powód przerwania przez siebie stażu?

Tak jestem swiadom ze moge stracić status. Dzis dzwonilem do PUP i powiedziano mi ze jesli kierownik PUP uwzgledni moj powod rezygnacji to go nie strace czy opisany stan stażu "jestem juz prawie miesiac na stażu w Urzedzie miasta. Zostałem skierowany z Urzedu pracy jako Informatyk, obsługa sprzetu komputerowego.
Nietety przez miesiac, wykonywałem głownie prace "papierkowa" mysle ze moj łaczny czas pracy przed komputerem (w ciagu miesiaca) nie przekroczył 6-8godz. " nie jest wystarczający ??

tomcioo18 napisał:
Tak jestem swiadom ze moge stracić status. Dzis dzwonilem do PUP i powiedziano mi ze jesli kierownik PUP uwzgledni moj powod rezygnacji to go nie strace czy opisany stan stażu "jestem juz prawie miesiac na stażu w Urzedzie miasta. Zostałem skierowany z Urzedu pracy jako Informatyk, obsługa sprzetu komputerowego.
Nietety przez miesiac, wykonywałem głownie prace "papierkowa" mysle ze moj łaczny czas pracy przed komputerem (w ciagu miesiaca) nie przekroczył 6-8godz. " nie jest wystarczający ??

Przewij stez ze względu na podjęcie innej pracy.

j-ms napisał:
"jestem juz prawie miesiac na stażu w Urzedzie miasta. Zostałem skierowany z Urzedu pracy jako Informatyk, obsługa sprzetu komputerowego. Niestety przez miesiac, wykonywałem głownie prace "papierkowa"
Początki stażu z reguły polegają na pracach prostych... Poza tym w urzędzie praca informatyka w dużym stopniu polega na wymianie tonerów w drukarce albo interwencjach u pracowników, którym się "coś zepsuło"...Trudno oczekiwać od takiego stażu spektakularnego rozwoju zawodowego.
Ile ma trwać ten staż?

Kosssz napisał:
Początki stażu z reguły polegają na pracach prostych... Poza tym w urzędzie praca informatyka w dużym stopniu polega na wymianie tonerów w drukarce albo interwencjach u pracowników, którym się "coś zepsuło"...Trudno oczekiwać od takiego stażu spektakularnego rozwoju zawodowego.
Ile ma trwać ten staż?

Kosssz, szkoda publicznych pieniędzy. Niech znajdzie sobie inna pracę. Dla informatyków jest pełno ofert

j-ms napisał:
Kosssz, szkoda publicznych pieniędzy. Niech znajdzie sobie inna pracę. Dla informatyków jest pełno ofert
Nie każdy region kraju jest bogaty w oferty dla informatyków.
Gdyby tak było, to tomcioo18
Mezczyzna.gif
nie założyłby pewnie tego tematu, tylko przerwał staż z tytułu podjęcia pracy. Na temat zasadności organizacji takiego stażu ze środków publicznych, możemy sobie dyskutować w nieskończoność, ale niczego to nie zmieni.
Poza tym nie taki problem ma pytający.

Ostatnia edycja:
j-ms napisał:

A kto powiedział ze jestem informatykiem mam tylko technikum o tym profilu wyższe mam w zupełnie innym kierunku.
Staż ma trwać 6 miesiecy + 3 miesiace gwarancji

tomcioo18 napisał:
mam tylko technikum o tym profilu
Dlatego pewnie skierowano Pana na staż...
tomcioo18 napisał:
Staż ma trwać 6 miesiecy + 3 miesiace gwarancji
Czyli ma Pan kolejne 5 miesięcy na naukę... i zagwarantowane kolejne 3 miesiące pracy.
Lepsze to niż siedzenie w domu...

Ostatnia edycja:
Mam inne plany rodzice mają gospodarstwo chce sie zarejestrowac w KRUS i działac w tym kierunku

ma ktos jakis pomysł co napisac w powodzie rezygnacji z stazu

tomcioo18 napisał:
ma ktos jakis pomysł co napisac w powodzie rezygnacji z stazu

Oczywiście:
"z dniem ...... rezygnuję ze stażu w.... z powodów osobistych"
Myślę ze to wystarczy i będzie skuteczne.

Powrót