Wypowiedzenie świadczenia usług telekomunikacyjnych

• Autor wątku Autor wątku NorbertKRK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NorbertKRK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,
Chciałbym wypowiedzieć umowę z dostawcą internetu i telefonii stacjonarnej. Umowa jest na czas nieokreślony, tak więc czy mogę ją wypowiedzieć w taki sposób, aby dostawca odłączył mnie od usługi z końcem bieżącego okresu rozliczeniowego, jakim jest 10.02.2015 ?
Za usługi płace właśnie 10-go każdego miesiąca. Składam takie wypowiedzenie, płace im normalnie 10-ego za ten miesiąc i oni mnie odłączają od usługi tego dnia. Czy jednak muszę złożyć wypowiedzenie 10.02 i odłączą mnie od usługi 10.03, zachowując okres wypowiedzenia 30 dni ?

Nie, nie ma w mojej umowie. Gdyby była, to bym tutaj nie napisał. Umowa była na dwa lata, później był do niej aneks na lepszy pakiet. Żadnej nowej umowy nowej nie było. Umowa przeszła automatycznie na czas nieokreślony, a ta którą mam jest na te dwa lata, które już dawno minęły.

Umowy odwołują się do ogólnych warunków regulaminów. Tam powinna być odpowiedź. Operator powinien mieć dostępne informacje na temat wypowiedzenia umowy na czas nieokreślony. My tego nie wiemy. Pytaj operatora.

Przecież to bez sensu, dobrze znam sytuacje jak poszedłem po takie informacje, kiedy operator robi wszystko, żeby zatrzymać mnie jeszcze kolejny miesiąc. Dlatego kieruje moje pytanie tutaj, bo w koncu umowa podlega przepisom prawa cywilnego, czyż nie? Chcę mieć argumenty w razie czego, jeśli będzie mi utrudniał(to niestety jeden z takich "cwaniaków") Ostatecznie mogę rozwiązać umowę z winy operatora, mam dowody na częsty brak internetu, w różnych godzinach i różnych dniach, mimo zapewnienia stałego dostępu przez 24h, jak również nie informowanie o pracach konserwacyjnych(tego dowiaduje się zwykle kiedy zadzwonie, że nie ma internetu). W takim przypadku jak wygląda wypowiedzenie?

Ostatnia edycja:
NorbertKRK napisał:
Dlatego kieruje moje pytanie tutaj, bo w koncu umowa podlega przepisom prawa cywilnego, czyż nie?
Tak. A okres i formę wypowiedzenia regulują ... umowy.

Powrót