Wypowiedzenie umowy a zaległe płatności

• Autor wątku Autor wątku shawk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

shawk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Wypowiedziałem dzisiaj umowę firmie dostarczającej mi internet. Pani w biurze podpisała dokumenty (kopię dla mnie i dla firmy). Zgodnie z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia umowa kończy się 31 lipca 2008. I tu moje pytanie. Od ponad dwuch lat umowa między mną a firmą jest na czas nieokreślony. Od 13 miesięcy nie płacę za usługę dostepu do internetu, co teoretycznie powinno się zakończyć zerwaniem umowy i odłączeniem mi dostępu do sieci mniej więcej rok temu. Czy firma o której mowa, po podpisaniu wypowiedzenia może domagać się ode mnie uregulowania płatności za te 13 miesięcy i czy ma ku temu podstawy prawne, czy nie? Jak wygląda to od strony prawnej?

Nie ma obowiazku zerwania z Toba umowy jesli nie placisz.
I oczywiscie ze ma prawo zarzadac od Ciebie zaplaty (z odsetkami).

Spodziewaj sie:
- procesu cywilnego (dojda koszty sadowe)
- komornika (dojda koszty egzekucyjne)
- wpisania na liste dluznikow (przez pare lat nie dostaniesz kredytu)

Czyli jednym słowem kwestia dogadania się z firmą. Zakładam, że od razu nie założą mi sprawy ani nie wyślą komornika tylko po prostu wyślą ponaglenie zapłaty. A co jeśli nie zrobią nic do dnia zakończenia umowy?

Na uzyskanie sadowego nakazu zaplaty maja jeszcze sporo czasu, nie musza nic robic chocby i przez rok (a odsetki rosna)....

hehe no to widzę, że pozostaje mi tylko jedno... powoli zacząć przelewać zaległe pieniążki na ich konto

[cytat:113tcryz]- wpisania na liste dluznikow (przez pare lat nie dostaniesz kredytu)[/cytat:113tcryz]
Jaką listę masz na myśli?

[cytat="Fazzieh":2ivc258u][cytat:2ivc258u]- wpisania na liste dluznikow (przez pare lat nie dostaniesz kredytu)[/cytat:2ivc258u]
Jaką listę masz na myśli?[/cytat:2ivc258u]KRD np.

W przypadku KRD nie można mówić o tym, że się nie dostanie kredytu przez parę lat...
[cytat:ky2xunyo] Przedsiębiorca jest obowiązany niezwłocznie, lecz nie później niż w terminie 14 dni usunąć, bądź zaktualizować dopisane informacje w przypadku gdy:

* nastąpi całkowite, bądź częściowe zaspokojenie zobowiązania, [/cytat:ky2xunyo]
Źródło: KRD

Powrót