Wypowiedzenie umowy , a zwolnienie chorobowe

• Autor wątku Autor wątku cender1996
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cender1996

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam pytanie , ale może najpierw opiszę sytuację.
Złóżyłem wypowiedzenie umowy , które liczy się od końca października, 1 listopada był dniem wolnym od pracy w moim landzie . Od pewnego czasu czułem potężny bół pleców , więc 31 października po pracy zjechałem do domu, a 2 listopada poszedłem do lekarza. Lekarz wystawił mi zwolnienie chorobowe dopiero w sobote 3 listopada po wizycie , ale od 2listopada do 17 listopada. Pracodawca 2 listopada wysłał mi rozwiązanie umowy w trybie natychmiastowym. Z tego co się orientuje to mam 4 dni na złożenie zwolnienia chorobowego do firmy. Wysłałem je od razu w sobote , gdy je otrzymałem. Pracodawca nie chce przyjąć zwolnienia i utrzymuje nadal rozwiązanie umowy, a ponadto nie chce wypłacić mi wynagrodzenia, czy tak może zrobić? Dodam , że pracodawca jest Polakiem , a firma zarejestrowana jest w Niemczech.
Proszę o odpowiedź.

Skoro nie zjawiłeś się 2 listopada w pracy, nie informując pracodawcy o tym, że jestes chory, to mógł Cię zwolnić. Próbuj swoich sił w sądzie. Wyślij mu najpierw wezwanie do zapłaty wynagrodzenia pisemnie i czekaj na reakcję.
Jestes raczej na spalonej pozycji, bo najpierw dałes wypowiedzenie, a nagle po tym nie zjawiłeś się w pracy, a na dodatek chory pojechałeś do Polski!!!!! Skoro byłes chory, trzeba było iść do niemieckiego lekarza w DE.
Pracodawcy są tu uczuleni na takie triki polskich pracowników, którzy to lubią kombinować, jak się da. Zwłaszcza jak sie długi weekend zbliża.
Idź do sądu. To pracodawca musi udowodnić, że było inaczej niż Ty twierdzisz.Jak to zrobi, jego sprawa. Zwolnienie chorobowe wysłałes do niego listem poleconym? Jaka data stoi na jego zwolnieniu natychmiastowym?

Zwolnienie wysłałem mailowo.

Powrót