wypowiedzenie umowy Get In Bank

• Autor wątku Autor wątku michał60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michał60

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam,

Zawarłem umowę kredytową z Getin Noble Bank SA 20 marca 2015 roku. Drugiego kwietnia 2015 wypowiedziałem umowę kredytową. Miałem czas na zwrot do 30 dni. Nie oddałem pieniędzy do umówionego czasu. Kwota netto - 31793,2 prowizja - 5169,52; ubezpieczenie - 6152,55 (kwota brutto - 43115,27).
Gdybym oddał do 30 dni to tylko kwotę netto, bez prowizji i ubezpieczenia. W innych bankach, przy braku spłaty po 30 dniach, bank nie dolicza prowizji i ubezpieczenia tylko dolicza odsetki do kwoty netto lub domaga się drogą prawną, ale o kwotę netto.

Proszę o informację, czy Get In Bank może domagać się kwoty brutto mimo, że złożyłem wypowiedzenia którego nie dotrzymałem? Czy to wyjątek, że w tym banku tak jest a w innych inaczej. Czy jest jakiś przepis który mówi o tej sytuacji?

P.S. teraz mi grożą, że moja kwota zadłużenia idzie do działu prawnego i będą wnioskować drogą prawną o dwu krotność tej kwoty, czyli ponad 86 tyś.

michał60 napisał:
P.S. teraz mi grożą, że moja kwota zadłużenia idzie do działu prawnego i będą wnioskować drogą prawną o dwu krotność tej kwoty, czyli ponad 86 tyś.
Wypada im życzyć powodzenia :)
Kwestię tychże opłat reguluje art. 54 ustawy o kredycie konsumenckim.

Art. 54. 1. Konsument nie ponosi kosztów związanych z odstąpieniem od umowy o kredyt konsumencki, z wyjątkiem odsetek za okres od dnia wypłaty kredytu do dnia spłaty kredytu.
2. Konsument zwraca niezwłocznie kredytodawcy kwotę udostępnionego kredytu wraz z odsetkami, o których mowa w ust. 1, nie później niż w terminie 30 dni od dnia złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy.
3. Dniem spłaty kredytu jest dzień przekazania środków pieniężnych kredytodawcy przez konsumenta.
4.Wprzypadku odstąpienia od umowy, o którym mowa w art. 53, kredytodawcy nie przysługują żadne inne opłaty, z wyjątkiem bezzwrotnych kosztów poniesionych przez niego na rzecz organów administracji publicznej oraz opłat notarialnych.

Zwracasz kwotę jaką otrzymałeś do ręki plus odsetki za okres od dnia otrzymania do dnia zwrotu (obecnie 10% w skali roku, chyba że umowa kredytowa wskazuje na mniejsze), do tego ewentualnie wspomniane opłaty

Czyli nawet jak jest dawno po tych 30 dniach na które miałem czas oddać pieniądze, a jeszcze nie oddałem, to mogę oddać im kwotę netto plus odsetki.
W umowie jest klauzula poddania się egzekucji podwojonej sumy. Czy mam się tego bać.
Kasę oddam im do końca tygodnia, z tym że przez telefon mówią mi że to już za późno i wniosek egzekucyjny poszedł do działu prawnego.

michał60 napisał:
Czyli nawet jak jest dawno po tych 30 dniach na które miałem czas oddać pieniądze, a jeszcze nie oddałem, to mogę oddać im kwotę netto plus odsetki.
Nie możesz, a musisz. Co najmniej powinieneś.

michał60 napisał:
W umowie jest klauzula poddania się egzekucji podwojonej sumy. Czy mam się tego bać.
Umowy już nie ma przecież, więc nic w niej nie ma.
michał60 napisał:
z tym że przez telefon mówią mi że to już za późno i wniosek egzekucyjny poszedł do działu prawnego.
Czego to jeszcze nie wymyślą :) Chciałabym zobaczyć jak wygląda taki wniosek egzekucyjny do działu prawnego ;)
Jedyną konsekwencją opóźnienia może być skierowanie sprawy na drogę postępowania sądowego. Wtedy do zapłaty doszłyby koszty wpisu od pozwu (1,25% w EPU) oraz ewentualnie koszty zastępstwa procesowego (2.417 zł). Ewentualnie - gdyż jeśli sprawę składałby pracownik banku (jak ma to miejsce w przypadku Eurobanku) to tych kosztów nie byłoby.
Osobna kwestia to koszty komornicze, jeślibyś dalej nie płacił, lecz te można pominąć gdyż zaznaczasz iż należność spłacisz.

W tym miejscu pomijam BTE, gdyż sądy już zaczynają oddalać wnioski o nadanie klauzuli na BTE. Gdyby jednak się zdarzył BTE i klauzula, to koszt 50 zł. Spokojnie jednak zdążysz spłacić.

Ostatnia edycja:
Z czym związany był ten kredyt - bo kwota dziwna? Jakie było oprocentowanie, czy wystepujesz w umowie jako konsument?

Przepisałem taki zapis w Umowie Pożyczki. Czy jest on zgodnie z Ustawą i czy w związku z tym muszę oddać bankowi kwotę brutto?
Dopytuję bo muszę być pewny na 100%

3. Jeżeli Kredytobiorca nie dokona wpłaty środków opisanych w ust. 2 powyżej w terminie 30 dni od dnia złożenia oświadczenia o odstąpieniu id Umowy, zobowiązanie do zwrotu tych środków Bank potraktuje jako zobowiązanie przeterminowane, od którego od 31 dnia będzie naliczał odsetki zgodnie z zasadami w & 7 Umowy.

loco1 napisał:
Z czym związany był ten kredyt - bo kwota dziwna? Jakie było oprocentowanie, czy wystepujesz w umowie jako konsument?

Umowa konsolidacyjnego kredytu gotówkowego
oprocentowanie 9,99%
rrso 21,2%
jako kredytobiorca

Czy występujesz w umowie jako osoba fizyczna, czy kredyt ma jakiś związek z działalnością gospodarczą lub zawodową? Jest jakieś zabezpieczenie tego kredytu?

loco1 napisał:
Czy występujesz w umowie jako osoba fizyczna, czy kredyt ma jakiś związek z działalnością gospodarczą lub zawodową? Jest jakieś zabezpieczenie tego kredytu?

wystepuje jako osoba fizyczna, nie ma zabezpieczenia

loco1 napisał:
No to jeszcze napisz, jak brzmi ten &7.

W przypadku opóźnienia w terminowym regulowaniu rat Kredytu, Bank będzie pobierał od niespłaconego w terminie Kredytu podwyższone odsetki w wysokości czterokrotności stopy kredytu lombardowego NBP obowiązującej na dzień powstania zadłużenia przeterminowanego, która w dniu zawarcia Umowy wynosi 10,00%. Odsetki według stopy oprocentowania zadłużenia przeterminowanego pobierane są począwszy od dnia następującego po terminie płatności wynikającym z Umowy i wskazanym w harmonogramie spłat, aż do dnia spłaty przeterminowanej należności Banku. Zmiana wysokości stopy kredytu lombardowego NBP powoduje zmianę rocznej stopy oprocentowania zadłużenia przeterminowanego do czterokrotności nowej wysokości stopy kredytu lombardowego NBP.

jest to legalne, żeby narzucali takie wysokie odsetki? nie jest to lichwa?

Nie mam wrażenia, żeby to było nielegalne.
Dlaczego nie oddałeś pożyczki w ustawowym terminie?

loco1 napisał:
Nie mam wrażenia, żeby to było nielegalne.
Dlaczego nie oddałeś pożyczki w ustawowym terminie?

Moje tłumaczenie w nic tu nie zmieni,
pozyczka była dla kolegi, obiecał, że odda, więc złożyłem wniosek o wypowiedzenie.

Kase będę miał do końca tygodnia. Będę mógł zwrócić tylko kwotę netto + odsetki czy muszę brutto?

Moim zdaniem w najgorszym wypadku kwotę netto + odsetki karne + proporcjonalną część ubezpieczenia. Ale kwestia nie jest oczywista...

Ostatnia edycja:
OK, a jak to załatwić, skoro oni w rozmowie telefonicznej domagają się albo spłaty rat wg harmonogramu, albo spłaty całej kwoty brutto.
Poprosić ich o pismo wzywające do zapłaty?
a co z tym zapisem: "3. Jeżeli Kredytobiorca nie dokona wpłaty środków opisanych w ust. 2 powyżej w terminie 30 dni od dnia złożenia oświadczenia o odstąpieniu id Umowy, zobowiązanie do zwrotu tych środków Bank potraktuje jako zobowiązanie przeterminowane, od którego od 31 dnia będzie naliczał odsetki zgodnie z zasadami w & 7 Umowy."
wg niego mój wniosek o odstąpienie został odrzucony i powinienem spłacać raty tak jak podpisałem umowę?

michał60 napisał:
a co z tym zapisem:
Już Ci napisałem - moim zdaniem maja do tego prawo.

Wpłać kwotę netto i wystąp pisemnie o potwierdzenie spłaty zobowiązania z tytułu umowy pożyczki. Zobaczymy, co odpiszą...

Skoro mają takie prawo to wątpię żeby mieli zgodzić się na "umorzenie" pozostałej kwoty.

loco1 napisał:
Moim zdaniem w najgorszym wypadku kwotę netto + odsetki karne + proporcjonalną część ubezpieczenia. Ale kwestia nie jest oczywista...

W najgorszym wypadku to będzie kwota brutto + odsetki karne

Czy gdyby miał zapłacić w piątek (19.06) to powinienem tyle:
kwota zobowiązania: 31.793,20 PLN
termin zapłaty: 20.03.2015, piątek
uiszczenie zapłaty: 19.06.2015, piątek
od - do liczba dni stawka kwota
21.03.2015 - 19.06.2015 91 0.08 634,12
razem odsetek do zapłaty: 634,12

Powrót