Wypowiedzenie umowy internetu Cyfrowy Polsat

• Autor wątku Autor wątku Anka321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anka321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

proszę o informację, jak wygląda sytuacja z wypowiedzeniem umowy internetu w Cyfrowym Polsacie, jeżeli powodem wypowiedzenia są problemy zdrowotne Abonenta?
Otóż mój Dziadek ma 84 lata, jest osobą praktycznie niesłyszącą oraz niedowidzącą, w styczniu podpisał umowę na internet (Konsultant zadzwonił do mojego Dziadka, zakręcił go, podejrzewam, że Dziadek niekoniecznie wszystko dobrze zrozumiał i dosłyszał). Płacił abonament przez 10 miesięcy, ale w końcu chce zrezygnować z usługi, z której nie korzysta.
Okazuje się, że kara umowna wynosi prawie 800zł w przypadku szybszej rezygnacji z umowy. Czy jest jakaś możliwość, np. poprzez przedstawienie dokumentacji medycznej, aby zrezygnować z umowy szybciej i nie ponosząc absurdalnej kary umownej?

Pozdrawiam,
Anna

Na początku w styczniu, brat coś tam Dziadkowi ustawiał w komputerze, więc pewnie ściągał jakieś wtyczki... więc można by uznać, że tylko wtedy.

witajcie.
Też mam problem z CP.To chyba standard.
Opiszę moją sprawę.Może ktoś podpowie.Moja umowa minęła już.Automatycznie została przez CP przedłużona i zaczęły się problemy.Najpierw uległ awarii dekoder.Kilka dni wydzwaniałem do obsługi klienta.Naprawiali dekoder na odległość i nic to nie dało.Uważałem ,że mam drugi dodatkowy dekoder więc nie ma aż takiego problemu.Okazało się ,że dodatkowy dekoder również nie działa.Szybko okazało się ,że z winy operatora.Uw dekoder nigdy nie był używany.Moje przeświadczenie ,że jest karta i umowa wystarczą było błędne.Przez 3 lata nie byłem świadomy ,że wraz z tym dekoderem przesłano mi niewłaściwą kartę.Znowu telefony i próby restartowania sprzętu na odległość nic nie dały.Następnego dnia obsługa klienta powiadomiła mnie bym udał się z oboma dekoderami do punktu by sprzęt wymienić na sprawny.W punkcie CP "miła" pani stwierdziła ,że może sprawdzi sprzęt następnego dnia.Stwierdziłem ,że może sobie sprawdzić nawet za miesiąc ,ale chcę dostać sprawny sprzęt zgodnie z wytycznymi telefonicznej obsługi klienta,bo mam już dość robienia ze mnie wariata."Miła " pani oburzyła się i stwierdziła ,że mnie nie obsłuży .Mogę jechać do innego miasta ,może mnie tam obsłużą.Ona nie ma na to ochoty.Zażądałem oświadczenia na piśmie o tym fakcie ."Miła" pani odmówiła.Nie było sensu kopać się z koniem.Zapakowałem sprzęt,napisałem wypowiedzenie umowy w trybie natychmiastowym na dzień 23.10.2016 z winy CP.Wyszczególniłem w punktach powody i wysłałem przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru.Dzisiaj przysłali pismo ,że termin wypowiedzenia przedłuża się o 3 miesiące do grudnia i jeśli nie przedłużę z nimi umowy to obciążą mnie kosztami promocji ,która już dawno minęła.Jakie argumenty mogę mieć w sądzie(taką zakładam ewentualność).Chodzi mi nie tylko o zapisy w umowie ,ale również prawa klienta.Jak przygotować się na walkę z oszustami CP.Każda rada będzie mile widziana.
Pozdrawiam.

niby dlaczego mam się zastanawiać.Mam płacić złodziejom za coś czego nie mam???Za to ,że mnie olali na całej linii??Mam oglądać co??Skoro nie mam sprawnego tunera???I nie raczyli go wymienić.

Za nazywanie operatora "złodziejem" sprawa może faktycznie skończyć się w sądzie. Niestety role mogą być nieco odmienne.
Jeśli ktoś komuś coś ukradł, proponuję zgłosić to na policję.

wittka napisał:
Za nazywanie operatora "złodziejem" sprawa może faktycznie skończyć się w sądzie. Niestety role mogą być nieco odmienne.
Jeśli ktoś komuś coś ukradł, proponuję zgłosić to na policję.
A jaka jest definicja o której piszę??Jak nazwać całą sytuację????Prezent?Podarunek?To może bardziej pasuje szantaż?Wymuszenie rozbójnicze???Może jakieś pomysły????Bo nic konkretnego nie piszecie.Wytykając jedno określenie i to właściwe.

liczyłem na jakąś odpowiedź czy podpowiedź.A tu okazuje się ,że udzielają się frustraci.Jeśli nie macie nic do powiedzenia w temacie to nie udzielajcie się.Może ten portal zmieńcie na szajszbuka.Tam pełno takich "mądrych".Znajdziecie wspólny język.
Pozdrawiam i nie oczekuję na wasze denne odpowiedzi.

Anka321 napisał:
Witam,

proszę o informację, jak wygląda sytuacja z wypowiedzeniem umowy internetu w Cyfrowym Polsacie, jeżeli powodem wypowiedzenia są problemy zdrowotne Abonenta?
Otóż mój Dziadek ma 84 lata, jest osobą praktycznie niesłyszącą oraz niedowidzącą, w styczniu podpisał umowę na internet (Konsultant zadzwonił do mojego Dziadka, zakręcił go, podejrzewam, że Dziadek niekoniecznie wszystko dobrze zrozumiał i dosłyszał). Płacił abonament przez 10 miesięcy, ale w końcu chce zrezygnować z usługi, z której nie korzysta.
Okazuje się, że kara umowna wynosi prawie 800zł w przypadku szybszej rezygnacji z umowy. Czy jest jakaś możliwość, np. poprzez przedstawienie dokumentacji medycznej, aby zrezygnować z umowy szybciej i nie ponosząc absurdalnej kary umownej?

Pozdrawiam,
Anna

Jest opcja tylko wtedy gdyby dziadek był ubezwłasnowolniony i do zawarcia umowy prawnej potrzebny byłby do zatwierdzenie kurator.

Ale jest warunek taki że aby taką zawartą umowę unieważnić należałoby wykazać iż druga strona wiedziała o ubezwłasnowolnieniu przy ofercie.

W twoim przypadku zapewne nie zaszły te okoliczności a po za tym umowa przyszła i została zatwierdzona rozumieć nie zostało dokonane odstąpienie od umowy w formie pisemnej.

Aby nie płacić kary należałoby teraz zapłacić abonament do końca trwania umowy i zwrócić dekoder. Można prawo tego nie zabrania również dogadać się z operatorem na drodze indywidualnej ale to jest fakultatywne rozwiązanie tzn Operator może ale nie musi zrezygnować z dodatkowych opłat. :D

Powrót