Wypowiedzenie umowy internetu mobilnego z winy operatora

• Autor wątku Autor wątku Jacekwinto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jacekwinto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Posiadam umowę na internet mobilny w sieci Play. Z mapki i diagnostyki urządzenia wynika, że powinienem mieć dostęp w swojej lokalizacji do internetu LTE+. Play w ofercie wpisuje transfer do 150 Mbit/s, tymczasem ja wyciągam w polocie około 2 Mbity/s. Zgłaszałem problem dwa razy do sieci, i dwa razy uzyskałem rekompensatę w wysokości 60 pln. Konsultant za każdym razem sprawdził, że sprzęt jest w porządku, sprawdził też transfery i uzyskałem informacje, że problem jest z przeciążonym nadajnikiem. Stwierdził też, że trwają rozmowy sieci z developerem w celu uruchomienia nowego nadajnika w mojej lokalizacji. Sytuacja miała się poprawić z nowym rokiem (2019). Oczywiście tak się nie stało. Mało tego przełożyłem kartę innej sieci do routera i okazało się, że transfer sięgał spokojnie 40Mbit/s. Emocje sięgnęły zenitu i napisałem trzecią reklamację z żądaniem rozwiązania umowy bez konsekwencji pieniężnych i z winy operatora. Jakże zaskakująca była odpowiedź, że wszystko jest ok, a ja od paru dni nie korzystam z internetu. Tak nie korzystałem, bo jak poprosiłem o rozwiązanie umowy, to automatycznie przestałem korzystać z usług nieuczciwej sieci. Oczywiście się odwołałem, Pani odpisała mniej lakonicznie, ale również, że wszystko jest ok, nie ma awarii, a internet jest mobilny.
Czy mogę dochodzić swoich praw, bo czuje się oszukany ?

Moim zdaniem mapka ma zasięg orientacyjny i nie może być powodem rozwiązania umowy. Sam napisałeś że masz internet mobilny i w innym miejscu wyniki byłby zdecydowanie lepsze.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Nie rozumiem dlaczego ludzie nie korzystają z możliwości przetestowania internetu w swoim domu. Każdy operator ma w swojej ofercie możliwość wypożyczenia za darmo karty testowej właśnie w celu sprawdzenia zasięgu i upewnienia się że akurat u danej osoby wszystko będzie działać. Nie widzę tu żadnej nieuczciwości operatora, ani tym bardziej podstaw do rozwiązania umowy

Prędkości internetu mobilnego zależą od odległości od najbliższej stacji bazowej, obciążenia sieci, warunków atmosferycznych, zabudowy okolicy i jeszcze innych czynników.
Sprawdź w umowie, czy masz gwarantowaną prędkość, i jeśli tak - domagaj się spełnienia warunków umowy.

Powrót