Wypowiedzenie umowy kredytu

• Autor wątku Autor wątku daarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daarek

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam,

Spłacam kredyt w BZ WBK i zostało mi do spłacenia 10 rat. Raty spłacałem z kilkudniowymi opóźnieniami od 3 lat, aczkolwiek regularnie. Ostatnio już po 5 dniach dostałem telefon od zewnętrznej firmy windykacyjnej gdzie kazano mi natychmiast spłacić ratę. Spokojnie odpowiedziałem, że to zrobię, ale nie w tym dniu. Pani się oburzyła i zaczeła Mnie straszyć , że przekaże do Banku info, iż odmawiam spłaty. Spłaty nie odmawiam, tylko nie spłacę w wymaganym terminie(tylko 2 dni później) ale tego już Pani słuchać nie chciała. Proszę o informacje czy rzeczywiście grozi mi wypowiedzenie umowy?( ratę spłacę za dwa dni, wysłałem już maila z deklaracją spłaty do banku). Trochę Mnie martwi też to że sprawa została przekazana do firmy windykacyjnej i jednocześnie dziwi...

Zobowiązał się Pan do zapłaty raty kredytu w określonym w umowie dniu (np. do 10 dnia każdego miesiąca).
Spłata raty kredytu po dacie wskazanej w umowie jest niewywiązywaniem się z umowy. Bank może naliczać odsetki za dni zwłoki. Niewywiązywanie się z umowy może stanowić podstawę wypowiedzenia tej umowy.
Warunki, w jakich bank może wypowiedzieć umowę zapewne są określone w umowie kredytowej. Jeżeli te warunki zaistniały to bank może umowę wypowiedzieć.

bank ma prawo przekazać sprawę do obsługi firmie zewnętrznej - firmie windykacyjnej. Wypowiedzenie kredytu w zależności od postanowien umowy nastepuje co do zasady przy braku płatności dwóch okresów rozliczeniowych, jednakże zdarza się że szybciej

Powrót