Wypowiedzenie umowy na czas nieokreślony z powodu utraty zaufania do pracownika

• Autor wątku Autor wątku faldor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

faldor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
. I tyle. Na wypowiedzeniu podane że mam 7 dni na odwołanie się do sąd. 3 miesiące wypowiedzenie zwolniony z świadczenia pracy. W dodatku to druga taka sytuacja, rok temu byłem na zwolnieniu lekarskim 2 tygodnie po powrocie po 3 dniach dostałem wypowiedzenie i szef chciał żebym podpisał za porozumieniem stron i założył jednoosobową działalność i dalej świadczył dla niego pracę na tych samych warunkach tylko że jako przedsiębiorca. Wiadomo nie zgodziłem się. I miną znalazł wkoncu kogoś na moje miejsce i dla mnie papa. I jeszcze moje wypowiedzenie wtedy i teraz przesłał mailem dla mnie i mojego współpracownika. Później osobiście chciał żebym podpisał tonę miejscu mojego podpisu jakiś gamoń się podpisał chyba współpracownik pomylił się i pod spodem ja. To dopuszczalne ? Dziękuję i miłego dnia.

wypowiedzenie od 1 stycznia

Gamoni jest wiecej nie tylko ten jeden co sie podpisal, ale czego ty oczekujesz w tym temacie na forum? Co znaczy dopuszczalne ? Wypowiedzenie jest zgodne z prawem, wiec o co ci chodzi? O podpis gamonia? Niektorzy uwazaja ze im wiecej tym lepiej, inni jeden wiecej albo jeden mniej nie robi roznicy a ty jak myslisz?

z powodu utraty zaufania do pracownika

Jezeli jest wskazane tylko tyle należy sie odwołać do sadu pracy i żądać odszkodowania za nieuzasadnione rozwiązanie umowy
taki powód jest zbyt ogólny i każdy sad go raczej na pewno podważy
Na odwołanie do sadu masz 21 dni a nie 7
KP - Art. 264. § 1. Odwołanie od wypowiedzenia umowy o pracę wnosi się do sądu pracy w ciągu 21 dni od dnia doręczenia pisma wypowiadającego umowę o pracę.

§ 2. Żądanie przywrócenia do pracy lub odszkodowania wnosi się do sądu pracy w ciągu 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia lub od dnia wygaśnięcia umowy o pracę.

§ 3. Żądanie nawiązania umowy o pracę wnosi się do sądu pracy w ciągu 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia o odmowie przyjęcia do pracy.
WYSOKOŚC odszkodowania równa sie okresowi wypowiedzenia

pionek1407 napisał:
Gamoni jest wiecej nie tylko ten jeden co sie podpisal, ale czego ty oczekujesz w tym temacie na forum? Co znaczy dopuszczalne ? Wypowiedzenie jest zgodne z prawem, wiec o co ci chodzi? O podpis gamonia? Niektorzy uwazaja ze im wiecej tym lepiej, inni jeden wiecej albo jeden mniej nie robi roznicy a ty jak myslisz?
Przepisy się zmieniły kolego. Rozwiązanie umowy o pracę z powodu utraty zaufania do pracownika jest zbyt ogólne i na wyrost. Pracodawca nie ma szans obrony takiego powodu jak sprawa trafi do sądu pracy.

Jesli pracodawca po zmianie przepisow, jak piszesz musi wyjasnic dlaczego wypowiada umowe z 3 miesiecznym wypowiedzeniem, to rzeczywiscie nastapily zmiany. Musze dopytac, czy w takim razie w nowych przepisach jest zawsze obowiazek podania przyczyny zwolnienia? to teraz trzy miesieczny okres wypowiedzenia jest za krotki? jak nikt tego nie wyjasni, to tez zostane gamoniem. Jest takie wypowiedzenie niezgodne z prawem?Takich problemow dawno nie mialem, bo nie pracuje.

Przy rozwiązaniu umowy o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia musi być podany konkretny powód jej rozwiązania. Pracodawca nie może wpisać tak po prostu,że utrata zaufania,bo to tak naprawdę żaden powód i sprawa w sądzie do wygrania.

Problem jest taki że 21 dni minęło. Wic już po ptakach? Czyli że jak w wypowiedzeniu pracodawca napisał że jest 7 dni na odwołanie to nic nie zmieni? Po drugie podpis gamonia na moim wypowiedzeniu i moje wypowiedzenie na jego mailu czyli współpracowniku podchodzi pod naruszenie dóbr osobistych RODO ?

Błędne pouczenie np . na wskazaniu innego terminu niż przewidują przepisy lub jego brak nie jest jednak podstawą żądania odszkodowania, lecz może stanowić jedynie podstawę przywrócenia terminu do wniesienia odwołania.
Jezeli chcesz cokolwiek zrobić powinieneś udać sie do prawnika po porade czy jeszcze warto

Powrót