wypowiedzenie umowy na czas nieokreslony

• Autor wątku Autor wątku malami75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malami75

Użytkownik
Odpowiedzi
114
Dzień dobry

Pracuję w firmie od 10 lat na czas nieokreślony, dziś dostałam wypowiedzenie. Jako przyczyna: trudna sytuacja ekonomiczna pracodawcy

Oczywiście są przyjęcia do nas. Tylko dziś przyszły dwie nowe osoby, na zlecenie.

Prawdziwa przyczyna jest taka, że ja nie pozwalałam na łamanie prawa pracy, co pracodawca robi nagminnie. Byłam niewygodnym pracownikiem i tyle.

Co mogę teraz zrobić ?

Ostatnia edycja:
Jeżeli nie zgadzasz się z przyczyną wypowiedzenia umowy o pracę odwołaj się do sądu pracy. Na piśmie wypowiadającym umowę o pracę masz informacje ws. odwołania.

Podstawa prawna: Art. 264. § 1. Kodeksu pracy ( t.j. Dz.U. 2025. 277):
"§ 1. Odwołanie od wypowiedzenia umowy o pracę wnosi się do sądu pracy w ciągu 21 dni od dnia doręczenia pisma wypowiadającego umowę o pracę". Termin 21 dni liczony jest w dniach kalendarzowych, a nie roboczych.

Ostatnia edycja:
Ok, a jak wyglądają moje szanse w sądzie przy takim powodzie zwonienia ? Jeżeli pracodawca pozbywa się osób zatrudnionych na umowę o pracę i wymienia ich pracownikami na zlecenie ?

I jak złożę odwołanie do sądu, czy mogę podjąć inną pracę ?

Ostatnia edycja:
To już ocenia sąd.

jak złożę odwołanie do sądu, czy mogę podjąć inną pracę ?

Jak najbardziej możesz podjąć zatrudnienie u innego pracodawcy lub zleceniodawcy.

Ostatnia edycja:
A czy mogę prosić o polecenie jakiegoś radcy prawnego specjalizującego się w tej dziedzinie z woj Śląskiego ? Tychy i okolice

Niestety, nie mogę żadnego prawnika Ci polecić. Mieszkam w Małopolsce.

Nie potrzebujesz prawnika , wystarczy jak napisze ci pozew do sadu pracy i skonsultujesz z nim postepowanie
Szanse masz bardzo duże na wygranie , ale moim zdaniem lepiej żądać odszkodowania za nieprawdziwy powód wypowiedzenia niż przywrócenie do pracy
Musisz sama rozważyć czego żądać

cologniola napisał:
Nie potrzebujesz prawnika , wystarczy jak napisze ci pozew do sadu pracy i skonsultujesz z nim postepowanie
Szanse masz bardzo duże na wygranie , ale moim zdaniem lepiej żądać odszkodowania za nieprawdziwy powód wypowiedzenia niż przywrócenie do pracy
Musisz sama rozważyć czego żądać

Oczywiście, nie chcę tam wrócić.

Jeśli wezmę jednak prawnika, jakie to koszty ? ( orientacyjnie )
Jak długo trwa takie postępowanie w sądzie ?
Czy za cały ten okres ( od złożenia pozwu do wygrania ) pracodawca będzie musiał zapłacić mi wynagrodzenie ?

dostałam wypowiedzenie. Jako przyczyna: trudna sytuacja ekonomiczna pracodawcy

W przypadku, gdy pracodawca zatrudnia co najmniej 20 pracowników (umowa o pracę) przysługuje Ci odprawa z tytułu zwolnienia indywidualnego z przyczyn, które pracownika nie dotyczą.
Zobacz: art. 1, art. 8, art. 10 Ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników ( t.j. Dz.U 2025. 570).

Jak długo trwa takie postępowanie w sądzie ?

Czas oczekiwania na rozprawę może trwać nawet powyżej 6 miesięcy. To zależy ile tego typu spraw jest złożonych w sądzie.

Ostatnia edycja:
malami75 napisał:
jakie to koszty ? ( orientacyjnie )
Zależy od wartości przedmiotu sporu - wysokość odszkodowania które ci przysługuje liczone jak ekwiwalent za urlop - 3 m-ce o ile pracodawca weźmie prawnika a ty sprawę przegrasz i on będzie żądał kasy dla prawnika - to tzw. koszt zastępstwa procesowego
powyżej 500 zł do 1500 zł – 270 zł;
powyżej 1500 zł do 5000 zł – 900 zł;
powyżej 5000 zł do 10 000 zł – 1800 zł;
powyżej 10 000 zł do 50 000 zł – 3600 zł;
powyżej 50 000 zł do 200 000 zł – 5400 zł;
powyżej 200 000 zł do 2 000 000 zł – 10 800 zł;
powyżej 2 000 000 zł do 5 000 000 zł – 15 000 zł;
powyżej 5 000 000 zł – 25 000 zł.

jeśli ty weźmiesz prawnika to tyle na ile sie umówicie , dlatego uważam ,że śmiało możesz wystąpić sama
malami75 napisał:
Czy za cały ten okres ( od złożenia pozwu do wygrania ) pracodawca będzie musiał zapłacić mi wynagrodzenie ?

Nie , chyba ze podlegasz pod jakąś ochronę np. WOT , ZZ itd.

Tu słuszna od Wanda67 uwaga o odprawie

Tak właściwie co mi da oddanie sprawy do sądu ? Finansowo. Bo w tej chwili, mam okres 3 miesięczny wypowiedzenia ( płacony, bez obowiązku pracy ) plus odprawa pieniężna.

Tak jak napisała wcześniej cologniola możesz "(...) żądać odszkodowania za nieprawdziwy powód wypowiedzenia niż przywrócenie do pracy
Musisz sama rozważyć czego żądać ".

Swoje wątpliwości zawsze możesz skonsultować z prawnikiem w realu np. w punkcie bezpłatnych porad w Twoim mieście.

Ostatnia edycja:
Mam jeszcze pytanie.

Ja nie podpisałam tego wypowiedzenia, bo nie byłam pewna czy powinnam to zrobić.
Pracodawca przeczytał mi je na głos, ale nie dał mi tego wypowiedzenia, twierdząc, że nie może, skoro go nie podpisałam. Poinformował mnie, że się mnie zapoznał ustnie i jest ważne wypowiedzenie.
Z czym mam teraz iść do sądu pracy skoro nie mam żadnego dokumentu ?

Czy mogę złożyć to odwołanie od wypowiedzenia z pracy przez epuap czy to nie jest odpowiedznia droga ?

(...) zapoznał ustnie i jest ważne wypowiedzenie.

Wypowiedzenie umowy o pracę jest jednostronną czynnością prawną. Nie jest na nie wymagana zgoda jednej ze stron stosunku pracy.

W Twoim przypadku wypowiedzenie umowy o pracę jest skuteczne. Została sporządzona notatka służbowa, która wraz z pismem wypowiadającym umowę o pracę jest w Twoich aktach osobowych.

Ostatnia edycja:
Napiszesz w pozwie ze pracodawca umowę wypowiedział ci ustnie gdyż nie przyjęłaś pisma wypowiadającego uop

Powrót