Wypowiedzenie umowy na L4

• Autor wątku Autor wątku niufeczka997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niufeczka997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam serdecznie od 1.09.2015 zostałam zatrudniona umowa niemiecka na czas nieokreslony z pół rocznym okresem próbnym .Podczas pracy doszło do małego wypadku podczas pracy niestety moja szefowa tego nie zgłosiła i kazała mi pracowac dalej ,dwa tyg jezdziłam do pracy z bólem nogi aż 6.11.2015po pracy udałam się do lekarza okazało się ze skrecenie palca i sródstopia lewej stopy i dostałam L4 od 7.10.2015 do 20.11.2015 .Dzis odebrałam pocztę dostałam wypowiedzenie umowy ze z dniem 31.1o.2015 juz nie pracuję i ze mam 3 dni zeby zgłosic się do Agentur fur Arbeit ,poczta została wysłana 3.11.2015 czyli w ostatni dzien w którym mogłam się tam zgłosić czy moja szefowa nie popelniła błedu .

Błąd popełniła Pani, a nie szefowa. Bo w przypadku wypadku przy pracy, nie powinna Pani jej dalej wykonywac, a sporządzony powinien zostac protokół powypadkowy, co nie zostało zrobione. Szefowa sprytnie wykorzystała Pani nieznajomośc prawa i w tym przypadku nie naruszyła prawa zwalniając Panią. Teraz nic jej Pani nie udowodni. Jeżeli miałaby Pani podpisany protokół ze wskazaniem świadków, to na zwolnieniu powypadkowym nie mogłaby Pani zwolnić.

Ja chciałam odrazu udać się do lekarza?????? odrazu zadz do szefowej ale usłyszałam ze na moje miejsce jest wiele innych osób ?????? i ze nie życzy sobie mieszania osób trzecich w moją stopę ??????

A szefowej tak wolno pisać wypowiedzenie zdniem31.10.15 a wysyłać go 3.11.15 do mnie doszlo pismo 6.11.15 więc moje 3 dni na zgłoszenie się do agentur fur arbait nie zostały zachowane ??????

Napisz na zwolnieniu odrecznie "zugegangen am...." (tu date),

I nie przejmuj sie 3 dniami z agentur für arbeit, dostalas zwolnienie w sobote, musisz isc tam "niezlowcznie", czyli najlepiej w pierwszy dzien roboczy, czyli w poniedzialek i nikt ci glowy nie urwie.

Szefowa nie moze antydatowac zwolnienia, nie wiem jak ci je wreczyla. Jesli wyslala poczta, to przyjmuje sie, ze poczta dociera w ciagu 3 dni i dopiero od tego dnia zaczyna biec termin wypowiedzenia, a nie wstecznie

Tak wysłała mi poczta za potwierdzeniem odbioru.W poniedziałek z samego rana rana się tam wstawię.Dziękuję Bardzo ufff odrazu mi lżej ?????? chodzi mi tylko o ubezpieczenie na tą chwile do póki nie wyleczę stopy i nie znajdę pracy.Pomimo ze partner pracuje nie bylo by nas stać by płacić je osobiście.

Powrót