wypowiedzenie umowy najmu bez zachowania terminu

• Autor wątku Autor wątku nikiasena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nikiasena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
1 lutego 2008 roku podpisałam umowę najmu mieszkania na czas oznaczony -2 lata do 1 lutego 2010 roku. Czynsz za wynajem płacę regularnie i bez 1 dnia opóźnienia zawsze do 1 każdego miesiąca. Opłacam także czynsz administracyjny na konto właścicieli - w umowie do 1 każdego miesiąca. Zwykle jednak z kilku dniowym opóźnieniem - nigdy nie dłuższym niż 10 dni.
Właściciel już 2 dnia każdego miesiąca wysyłam mi maila z zamiarem wypowiedzenia umowy w trybie natychmiastowym z powodu opóźnienia w zapłacie czynszu administracyjnego. W paragrafie 2 p. 4 umowy jest:
" W przypadku naruszenia przez najemcę postanowień umowy, umowa może zostać wypowiedziana bez okresu wypowiedzenia ze skutkiem natychmiastowy.
Szczególnie dotyczy to sytuacji: brak regulowania opłat wymienionych w niniejszej umowie, dewastacja mieszkania, skargi sąsiadów w kwesti hałasu i innych zachowań ogólnie uznawanych za niewłaściwe i niezgodne z normami współżycia społecznego"

Nie jest nigdzie w umowie zaznaczone że np. w przypadku opóźnienia z opłatami dłużej niż 10 dni...
Czy w związku z tym właściciele mogą wypowiedzieć umowę najmu ze skutkiem natychmiastowym - jaki to czas? i czy nie mają tutaj zastosowania przepisy że dopiero po okresie zaległości dłuższym niż 2 miesiące taka umowa może zostć wypowiedziana?
Dodam iż ja w momencie wcześniejszego zerwania umowy tracę wpłaconą kaucję. Ponieważ jednak mam już dosyć straszenia mnie bardzo proszę o pomoc i dobrą radę.
Serdecznie dziękuję.

No to poczytaj sobie jeszcze ustawę o ochronie praw lokatorów. Generalnie zapisy w umowie mniej korzystne dla lokatora niż te przewidziane w ustawie są nieważne (to najczęstsze rozstrzygnięcie w sądzie przy sporach o najem).

co do zasady nie ma możliwości wypowiadania umów na czas określony, jeśli nie wynika to wprost z umowy- gdzie winny być dokładnie wymienione konkretne przyczyny.

co do zwłoki w zapłacie czynszu art. 11 ust. 2 pkt 2 w/w ustawy
Nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego, właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator:
2) jest w zwłoce z zapłatą czynszu lub innych opłat za używanie lokalu co najmniej za trzy pełne okresy płatności pomimo uprzedzenia go na piśmie o zamiarze wypowiedzenia stosunku prawnego i wyznaczenia dodatkowego, miesięcznego terminu do zapłaty zaległych i bieżących należności.
--
dementii

Moi drodzy,
wynająłem mieszkanie na czas określony, 1 rok. NIestety umowe podpisywałem o godz. 21.30 i nie słyszałem, że w mieszkaniu jest duży chałas, leży przy głównej ulicy w mieście. Zostałe zapewniony słownie przez właściciela, że w mieszkaniu jest cicho, ale tak nie jest.
Właściciel na moje uwagi powiedział mi, że to moje niedopatrzenie i jeżeli zrezygnuje z wynajmu to będe musiał liczyć się z tym, że będzie domagał się zapłaty za cały okres trwania umowy. Czy jest jakaś szansa na odstąpienie od umowy, lub wypowiedzenie jej z np. miesięcznym okresem?

Witam

Została mi pisemnie wypowiedziana umowa najmu lokalu bez zachowania 2-miesięcznego terminu wypowiedzenia określonego w umowie.
Argumenty są takie, że sklep nie przynosi zysku a oprócz tego jest planowany remont na ulicy, który spowoduje utrudniony dostęp klientów do sklepu.
Dlatego będzie wynajmował sklep tylko do końca danego miesiąca i rezygnuje w trybie pilnym.

Czy tak można? Czy są to wystarczające argumenty ?

Zaproponowałam w tej sytuacji wydłużony o miesiąc termin spłaty, ale nie wyraziłam zgody na wypowiedzenie 2 tygodniowe- tak jak chce najemca.

Proszę o pomoc, o podpowiedź

Powrót