Wypowiedzenie umowy najmu po smierci...

• Autor wątku Autor wątku Elvi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elvi

Użytkownik
Odpowiedzi
384
Witam
Moje pytanie dotyczy wynajmu mieszkania od spoldzielni. Kolezanki mama wynajmowala mieszkanie przez wie lat wraz z mezem. Dwa lata temu maz zmarl.Kobieta mieszkala dalej w tym mieszkaniu,ale niestety tydzien temu zmarla.Kolezanka dowiedziala sie w spoldzielni, ze musi jeszcze przez 3 miesiace placic za wynajem,poniewaz okres wypowiedzenia umowy wynosi 3 miesiace....Kolezanki nie stac na placenie dodatkowego czynszu za zmarla mame...Czy jest to zgodne z prawem ???

Tak, to jest zgodne z prawem BGB § 580 (niemiecki kodeks cywilny), bo w przypadku smierci np. rodzicow umowa najmu przechodzi na spadkobiercow.
Corka moze sie tez zrzec spadku po matce w sadzie, wtedy spoldzielnia musialaby sama sobie sciagac naleznosc z ew. spadku przez sad. Ale jak na koncie mamy byly jakies pieniadze, to corka nie dostanie ani grosza a za pogrzeb bedzie placic z wlasnej kieszeni

Dziekuje za odpowiedz.

Pogodniak napisał:
Tak, to jest zgodne z prawem (...)

Mam podobny problem, ale chyba nie warto zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Czy prawo to obowiązuje również w przypadku już 30 letniej umowy o wynajem garażu/miejsca parkingowego pierwotnie podpisanej przez zmarłą osobę (w latach 80) na rok czasu z automatycznym przedłużeniem o kolejny rok jeżeli nie złoży się wypowiedzenia na 3 miesiące przed wyznaczonym miesiącem.

Wypowiedzenie złożone zostało niestety po tym okresie i umowa obowiązuje jeszcze przez rok. Czy to zgodne z prawem? Oczywiście w umowie jest wszystko ładnie wyjaśnione kiedy umowa zostaje przedłużona o kolejny rok i że w przypadku śmierci wynajmującego treść umowy nadal obowiązuje. Czyli wszystko się zgadza i trzeba płacić za wynajem nieużywanego miejsca parkingowego w podziemnym garażu, ale czy to jest zgodne z prawem? Dodam że jestem spadkobiercą.

Ostatnia edycja:
BGB § 580 mowi ze mozna wypowiedziec w trybie nadzwyczajnym w ciagu 1 miesiaca od otrzymania wiadomosci o smierci spadkodawcy

Powrót