Wypowiedzenie umowy najmu-...wymeldowanie...

• Autor wątku Autor wątku PatrykC...
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PatrykC...

Witam Forumowiczów,
Mam pytanie... wynajmuję mieszkanie, chciałbym wypowiedzieć umowę najmu tego lokalu. O ile dobrze mi się wydaje, to najemca okazując umowę najmu może się w moim mieszkaniu zameldować. Czy jako właściciel mam prawo kogoś takiego wymeldować? Czy gdyby najemcy robili jakieś kłopoty w kwestii opuszczenia lokalu, to czy oprócz wezwania ich aby to zrobili, przysługuje mi jakaś możliwość wywarcia na nich skutecznego nacisku aby opuścili mój lokal, oprócz uciążliwej drogi sądowej oczywiście. Proszę o pomoc, dziękuję;)

1. meldunek to potwierdzenie przebywania w danym lokalu i nie stanowi prawa do lokalu. najemcy przedstawiajac umowe najmu beda mogli sie zameldowac na pobyt czasowy, wazne tylko w tym czasie.
2. mozesz im wyslac pisma z wezwaniami i grozba eksmisji, ale tak naprawde to bez wyroku sadu - prawnie masz niewielkie mozliwosci. niestety, nawet jesli umowa zostala zawarta tylko na czas okreslony i bedziesz chciala sie ich pozbyc po tym czasie.
poczytaj posty w czesci dotyczacej prawa nieruchomosci - tam jest cala masa informacji w tym zakresie

Powrót