Wypowiedzenie umowy o internet w związku z podwyżką.

• Autor wątku Autor wątku gracz1998
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gracz1998

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień Dobry.

Jestem użytkownikiem internetu radiowego. Umowa na czas określony, która została automatycznie przedłużona na taki sam okres. tzn 36 miesięcy (zapis w regulaminie).

Niedawno otrzymałem następujący komunikat od operatora:

"Szanowni Państwo,
Informujemy, że z dniem 1 stycznia 2024 r. zmuszeni zostaliśmy zmienić ceny świadczonych przez nas usług.
Zmiana cen wynika ze wzrostu inflacji. Ceny usług konsumpcyjnych wskazane przez Główny Urząd Statystyczny w październiku 2023 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku wzrosły o 9,3%. Niestety, nie odpowiadamy za żaden z powyższych czynników. Nie mamy też na powyższe wzrosty kosztów żadnego wpływu."

W regulaminie operatora widnieje także następujący zapis:

"Abonent ma prawo wypowiedzenia umowy w zakresie Usług, której cena wzrosła, składając Operatorowi pisemne oświadczenie, najpóźniej do ostatniego dnia okresu rozliczeniowego, w którym obowiązuje dotychczasowa cena. Brak pisemnego oświadczenia Abonenta w powyższym terminie, oznacza akceptację zmian."

Udałem się do punktu obsługi klienta i tam mi powiedziano "Podwyżka wynika z powodów inflacyjnych, taki zapis jest w nowym regulaminie (pewnie chodziło Pani o to, że przy nowych umowach, jednakże ta się przedłużyła samoczynnie; nawet na regulaminie na stronie operatora, nie ma takowego zapisu) i nie będzie możliwe zerwanie umowy. Jednak mam złożyć to wypowiedzenie i zarząd to rozpatrzy w ciągu 30 dni.

Jak Państwo sądzą? Czy mogę takową umowę wypowiedzieć?

Jeżeli w regulaminie twojej umowy nie ma takiego zapisu i nie aneksowania żadnej umowy akceptując nowy regulamin, to masz racje

Lovor napisał:
Jeżeli w regulaminie twojej umowy nie ma takiego zapisu i nie aneksowania żadnej umowy akceptując nowy regulamin, to masz racje

Martwi ta rozbieżność w zapisach regulaminu. Bo niby §9 Cenniki mówi, że Abonent ma prawo do wypowiedzenia, lecz znów w §7 Rozwiązanie Umowy jest zapis mówiący o tym, że przedterminowe rozwiązanie umowy zawartej na czas określony, w sytuacjach opisanych w Umowie i w Regulaminie Promocji, przy której zawieraniu Abonent otrzymał ulgę w płatnościach, powoduje obowiązek zapłaty tejże ulgi.

Nie wiem jak to interpretować.

Przesyłam szczegóły w obrazkach (zapisy regulaminów + komunikat):

Ostatnia edycja:
Powrót