wypowiedzenie umowy o pracę bez uzasadnienia

• Autor wątku Autor wątku Elbe25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elbe25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Kilka dni temu otrzymalam wypowiedzenie umowy o prace na czas okreslony, na wypowiedzeniu napisane bylo iż wypowiedzenie jest zgodne z umowa gdyz przewiduje ona rozwiazanie umowy z zachowaniem jednomiesiecznego wypowiedzenia. Wszytsko by bylo jasne gdyby nie fakt iż nie zostalo mi wytlumaczone dlaczego zostalam zwolniona, czy pracodawca nie ma obowiazku wpisac w wypowiedzeniu i swiadectwie pracy uzasadnienia dlaczego zostalam zwolniona?? Czy to odnosi sie tylko i wylacznie do umow na czas nieokreslony?? Na moje pytanie do szefa dlaczego zostalam zwolniona nie uslyszalam odpowiedzi :( I jeszcze jedno czy jest to zgodne z prawem by w tym samym miesiacu otrzymac premie uznaniowa i zostac jednoczesnie zwolnionym ?? Bo ja juz niczego nie rozumiem :(

Wypowiedzenia umowy zawartej na czas określony pracodawca nie musi uzasadniać. Prawo do takiego wypowiedzenia musi być jednak przewidziane w umowie - tutaj wydaje się, iż umowa nie tylko zawiera zapis o możliwości jej wypowiedzenia ale ponadto wydłuża kodeksowy dwutygodniowy okres wypowiedzenia.
Pracodawca może przyznać premię i wręczyć pracownikowi wypowiedzenie.

Powrót