Wypowiedzenie umowy o prace

• Autor wątku Autor wątku MK pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MK pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam krótkie pytanko a raczej dwa
Mam umowę o pracę z niemiecką firma
Jest ona zawartą dopiero od 2 tygodnie
Na czas określony w tym wypadku 6 miesięcy
Wróciłem na weekend do kraju
Niestety się rozchorowalem i
1 pytanie
Z jaką datą muszę wysłać)zwolnienie lekarskie
2 pytanie
Czy mogę równoczesne wysłać rozwiązania umowy o pracę że względów zdrowotnych
Trudne warunki pracy
Zaznaczę że w umowie jest zawarta klauzula o możliwości rozwiązania umowy bez podania przyczyny z obu stron z dwutygodniowym wypowiedzeniem
Dziękuję i pozdrawiam
MARIUSZ

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pierwsze 6 miesiecy pracy w NIemczech to z reguly okres probny, na ktorym kazda strona (pracodawca i pracobiorca) moze rozwiazac umowe wlasnie z 2-tygodniowym okresem wypowiedzenia.
Mozesz wiec juz dzis wyslac wypowiedzenie z zachowaniem tego terminu, ale pamietaj, ze listy z Polski ida czasami ponad tydzien, a w Niemczech nie liczy sie data stempla pocztowego tylko data otrzymania pisma.
Co do zwolnienia lekarskiego: jest weekend, wiec nie gra takiej roli, czy zwolnienie bedzie od dzis czy od poniedzialku (chyba ze masz taka prace, ktora przewiduje rowniez prace w weekendy).
Bardzo wazne jest, zeby telefonicznie powiadomic natychmiast pracodawce , ze jestes chory i nie pojawisz sie w pracy w poniedzialek i musisz to zrobic nawet jeszcze przed pojsciem do lekarza i przed otrzymaniem formalnego zwolnienia, bo pracodawca musi miec szanse innego przydzielenia twojej pracy komus innemu. A wiec jesli powiedzmy zaczynasz prace o 8 rano normalnie, to zaraz o osmej rano musisz tam zadzwonic i powiedziec: jestem chory, ide zaraz do lekarza, ale nie pojawie sie dzis w pracy.
Poniewaz nie przepracowales jeszcze 4 tyogdni, pracodawca nie jest zobowiazany placic ci chorobowego, zrobi to kasa chorych. Tu jest czesto spotykane nieporozumienie wsrod osob z Polski z tym, komu wyslac zwolnienie. Otoz musisz wyslac je ROWNOLEGLE (po jednym swistku) zarowno do pracodawcy jak i do kasy chorych. I na wszelki wypadek zrob sobie ksero dla siebie, jakby cos zginelo.
Tutaj masz po polski wyjasnione ze strony niemieckiej AOK (przykladowo), jak to sie robi.
https://www.aok.pl/choroba-i-zwolnienie-lekarskie-z-polski-529.php

(nawet kasa chorych zaznacza w ostatnim zdaniu: Przypominamy o obowiązku niezwłocznego poinformowania pracodawcy o niezdolności do pracy.)

Powrót