Wypowiedzenie umowy o świadczenie usług edukacyjnych.

• Autor wątku Autor wątku satjow1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

satjow1991

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dzień dobry, mam problem bo szkoła językowa której zajęczia odbywają sie w szkole po lekcjach (zamiast świetlicy) w umowie nie przewidziała możliwości rozwiązania przed czasem, ani żadnego okresu wypowiedzenia umowa bez danych osobowych w załączniku.

wiadomość od szkoły:
"...Dzień dobry to umowa na czas określony i nie przewiduje możliwości wcześniejszego jej zakończenia- chyba że za porozumieniem stron. Jeśli nie ma porozumienia, umowa trwa a nieobecność uczestnika nie zwalnia z uiszczania opłaty". (Wiadomość od prawnika szkoły)

W kodeksie cywilnym jest napisane se nie można zastrzegać braku możliwości wypowiedzenia umowy. Co powinienem zrobić?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
satjow1991 napisał:
umowa trwa a nieobecność uczestnika nie zwalnia z uiszczania opłaty
Nie można żądać opłaty za przypdające po wypowiedzeniu a nieopłacone jeszcze zajęcia, w których kursant nie będzie uczestniczył. Umowę o świadczenie usług edukacyjnych można wypowiedzieć nawet jeżeli takie uprawnienie nie jest wprost zawarte w umowie. Nie stanowi przeszkody w wypowiedzeniu zawarcie umowy na czas określony. Oświadczenie o wypowiedzeniu, najlepiej na piśmie oraz emailem, można jako konsument złożyć w każdej chwili. W przypadku dalszego utrzymywania stanowiska pomimo złożenia wypowiedzenia można udać się do lokalnego rzecznika konsumentów. Dokonane do dnia wypowiedzenia wpłaty za zajęcia nie będą podlegały zwrotowi.

Byrhtnoth napisał:
Nie można żądać opłaty za przypdające po wypowiedzeniu a nieopłacone jeszcze zajęcia, w których kursant nie będzie uczestniczył. Umowę o świadczenie usług edukacyjnych można wypowiedzieć nawet jeżeli takie uprawnienie nie jest wprost zawarte w umowie. Nie stanowi przeszkody w wypowiedzeniu zawarcie umowy na czas określony. Oświadczenie o wypowiedzeniu, najlepiej na piśmie oraz emailem, można jako konsument złożyć w każdej chwili. W przypadku dalszego utrzymywania stanowiska pomimo złożenia wypowiedzenia można udać się do lokalnego rzecznika konsumentów. Dokonane do dnia wypowiedzenia wpłaty za zajęcia nie będą podlegały zwrotowi.
A co w związku z pokryciem szkody za wypowiedzenie bez ważnego powodu? (Utrata zysków) czy jest to adekwatne xzy nie powinienem sie tym przejmować?

Witam serdecznie. Podobne pytanie. Zapisałam sie do Teb na kkz . Przy podpisywaniu umowy pytałyśmy z koleżanką czy zjazdy sa co drugi weekend. Powiedzieli ze tak. Teraz gdzy juz chodzę od października wysłali grafik gdzie od stycznia maja być zjazdy co tydzien. Pisałam maila do szkoły w tej sprawie i nikt nie odpisal. W dniu podpisania umowy nie dostalysmy jednego egzemplarza bo sekretarka powiedziała ze kurs sie nie rozpoczął i jak sie rozpocznie to wtedy nam da umowy. Nie dala do teraz. Sprawa jest taka ze rozpoczęłam nowa prace w listopadzie i chce zrezygnować z kursu bo nie pogodzę tego zwłaszcza ze zjazdy beda co weekend. Miesięczna opłata za kurs 279 od października do kwietnia. W umowie jest zapis ze czesne wynosi 279 miesięcznie i ze jest w przypadku rezygnacji opłata 150 zl i dodatkowo koszt za godzinę 18 zl i naliczyli mi z tego tytułu ze wykorzystałam 80 godzin po 18 zl tj 1440 zl plus 150 zl i ze skoro zapłaciłam za dwa miesiące po 279 tj 558 mam do zapłaty 1032 zl. Nie bardzo sie z tym zgadzam. Jak to wyglada prawnie.

satjow1991 napisał:
A co w związku z pokryciem szkody za wypowiedzenie bez ważnego powodu? (Utrata zysków) czy jest to adekwatne xzy nie powinienem sie tym przejmować?
Nie wygląda na to by w tym przypadku szkoła językowa realnie poniosła jakąkolwiek szkodę czy utraciła zysk, którego zapłaty mogłaby się domagać. W relacji szkoła - konsument wyłączona jest możliwość zatrzymania przez szkołę opłat za okres edukacji niewykorzystany przez konsumenta a co za tym idzie nie może ona także żądać dopłaty za taki okres.

Ostatnia edycja:
Misia1008 napisał:
dodatkowo koszt za godzinę 18 zl
Ten koszt występuje tylko w przypadku rezygnacji z zajęć? Jeżeli tak to jest dla mnie wygórowana kara umowna za rezygnację z nauki a więc klauzula niedozwolona. Dobrze by było wydobyć umowę oraz regulamin i skonsultować ten zapis z lokalnym rzecznikiem konsumentów.

Byrhtnoth napisał:
Ten koszt występuje tylko w przypadku rezygnacji z zajęć? Jeżeli tak to jest dla mnie wygórowana kara umowna za rezygnację z nauki a więc klauzula niedozwolona. Dobrze by było wydobyć umowę oraz regulamin i skonsultować ten zapis z lokalnym rzecznikiem konsumentów.
Tak. Ten koszt występuje w przypadku rezygnacji z nauki i dodatkowo jeszcze jest opłata rezygnacyjna wysokości 150 zl. Wiec oprucze tego ze zapłaciłam opłaty za kurs miesięcznie 279 zl oni chcą żebym dodatkowo zapłaciła za 80 godzin kursu na którym była po 18 zl za godzinę i jeszcze oplate rezygnacyjna wysokości 150 zl. Dla mnie to niedorzeczne. Pójdę w poniedziałek do rzecznika.

Witam ponownie. Byłam u Rzecznika, który stwierdził, ze mam złożyć reklamację bo to prawdopodobnie klauzula niedozwolona ale kazal zadzwonic do UOKiK co tez zrobiłam. Po przedstawieniu sprawy, Pani potwierdziła, ze także jest klauzula niedozwolona... Wysłałam maila do centrali Teb z reklamacją i czekam na odpowiedź....

Powrót