Wypowiedzenie umowy OC, a nie sprzedanie auta

• Autor wątku Autor wątku ziov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziov

Użytkownik
Odpowiedzi
57
Witam,

Wypowiedziałem już umowę OC, która kończysz się w nie długim okresie czasu. Moje pytanie brzmi co jeśli nie sprzedam samochodu do tego momentu ? Nie mam zamiaru już na to auto wykupywać OC u innego ubezpieczyciela. Jak auto się nie sprzeda wyląduje na klockach i nie będzie użytkowane. Wiem, że grożą kary za jeżdżenie bez ważnego OC ale czy grożą kary za nie ubezpieczenie nie używanego samochodu, któremu nie chce przedłużać OC?

Masz obowiązek posiadać OC przez cały okres, w którym pojazd jest zarejestrowany (art 23.1a ustawy o OC)

Wykup ubezpieczenie OC na raty, to na pewno zminimalizuje koszta np. na 4 i w tym czasie próbuj sprzedać.

Witam mam podobne pytanie mianowicie znajomy posiada samochód na którym wypowiedział umowę OC, po czym po 9 miesiącach od tego momentu jego ojciec zezłomował samochód - teraz go informują o możliwości kary itp itd- Czy są jakieś szanse na otrzymanie lub uniknięcie kary- on twierdził iż OC nie jest mu potrzebne bo ten samochód stal od 2 lat nieużywany

Skoro go zezłomował, to powinien wyrejestrować i powiadomić TU. Jeśli tego nie zrobił, to umowa trwa nadal, bo skąd ubezpieczyciel ma wiedzieć, że auta już nie ma :)
A wypowiedzieć umowy, bo auto "stoi nieużywane" nie można.

Ostatnia edycja:
on najpierw wypowiedział OC a po około 9 msc zezłomował samochód i stąd moje zapytanie

Szansy nie ma żadnej, jedynie rozbicie kary na raty ale to po konsultacji z UFG.

Ja tak odświeżę temat skoro UFG nie dało wroku kolandarzowym kary to czy w przyszłym roku może to zrobić chodzi mi jak bym składkę opłacił pod koniec grudnia ostatni dzień i wnowym roku było by ubezpieczenie czy ufg może dać karę za wstecz oto chodzi
? Ztego co wyczytałem to niema możliwości

Kara zawsze jest od poczontku roku do końca za dany rok ztego co rozumie tak ?

jak bym składkę opłacił pod koniec grudnia ostatni dzień i wnowym roku było by ubezpieczenie czy ufg może dać karę za wstecz
Wstecz od czego? Tu liczy się data przeprowadzenia kontroli przez UFG a nie dzień w którym otrzymasz wezwanie do zapłaty kary.

Powrót