Wypowiedzenie umowy OC po terminie

• Autor wątku Autor wątku mareczek71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mareczek71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, z przyczyn odemnie nie zależnych wypowiedzenie umowy OC złożyłem jakieś 3 dni po terminie. W taj chwili ubezpieczyciel domaga sie podpisania kontynuacji ubezpieczenia i połacenia składki. Czy jest jakaś podstawa do tego żeby sie od ich interpretacji odwołać i uniknąc płacenia ?

Cytat:
Czy jest jakaś podstawa do tego żeby sie od ich interpretacji odwołać i uniknąc płacenia ?

Nie ma.

PeeS
To nie jest ich interpretacja, jest to zapis ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.

Czyli gdy sprzedałem auto, nie wycofując ubezpieczenia muszę teraz opłacić składkę?? Dodam że data na umowie jest późniejsza o parę dni od daty rzekomego wygaśnięcia polisy. Nie jestem już właścicielem auta więc z jakiej racji mam płacić? Czy jest jakaś możliwość by tej polisy nie opłacać, ew. przerzucić ją później na inny samochód ?

Wiec uświadomcie mnie proszę czy ubezpieczyciel ma jakiś termin na odpowiedz na moje spóznione wypowiedzenie kontynuacji ubezpieczenia czy może mi to przysłać po pół roku ? bo mi dali termin 7 dni na podpisanie kontynuacji a sami dużo dłużej zwlekali z odpisaniem mi na moje wypowiedzenie.... Dzięki ...

moze ktos pomoze, kolega zakupil motocykl, zarejestrowal go na siebie i jezdzil na OC poprzedniego wlasciciela, termin ważności umowy OC upłynal, kolega sie zagapil i nie wypowiedzial umowy. Poszedl do nich, babka wyliczyla mu 200zl i wypisala OC na dane poprzedniego wlasciciela. Kolega wzial dokument OC i poszedl do domu. Nastepnego dnia babka zadzwonila i powiedziala ze pomylia daty i zeby przyszedl do nich. Przyszedl, dał dokument, babka go zabrala i powiedziala ze ona sie pomylila przy obliczaniu skladek i ze jednak musi zaplacic 400zl, a dokumentu juz mu oddac nie chciala . Jest jakas podstawa zeby wypowiedziec ta umowe? dziekuje z gory za pomoc. pozdrawiam

Powrót