Wypowiedzenie umowy po dłuższym zwolnieniu

• Autor wątku Autor wątku Karliah11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karliah11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Wróciłam po 3-miesięcznym zwolnieniu zdrowotnym do pracy i praktycznie powiedziano mi, że zostanę zwolniona.
Odsunięto mnie od dotychczasowego projektu i nie mam obecnie żadnego przydziału, nie ma też podobnej pozycji, którą mogliby mi zaproponować. Zaoferowano mi rozwiązanie umowy już teraz za porozumieniem stron, z winy pracodawcy; otrzymałabym w takim wypadku 4 i pół odprawy wysokości miesięcznej pensji, plus 3-miesięczny okres wypowiedzenia w trakcie którego musiałabym wykorzystać wszystkie dni urlopowe na ten rok.
Zasugerowano mi, że jeżeli oferty nie przyjmę, raczej i tak niedługo dostanę wypowiedzenie. Nie mam wglądu do umowy ani niczego na piśmie, ponieważ "dostanę dokumenty dopiero jak się zdecyduję na tę opcję", równocześnie sugerując, że miałabym je podpisać jak najszybciej po otrzymaniu. Nie rozumiem, jak może im się opłacać ta oferta, jeśli i tak mieliby mnie zwolnić w czasie najbliższych miesięcy?

Bo przy wypowiedzeniu UoP muszą podać przyczynę zwolnienia, od której w przypadku nieprawdziwej przyczyny możesz się odwołać do sądu pracy. Przy porozumieniu stron pracodawca jest czysty. Ale ogólnie warunki porozumienia są dobre. To więcej niż otrzymasz przy wypowiedzeniu

Karliah11 napisał:
równocześnie sugerując, że miałabym je podpisać jak najszybciej po otrzymaniu
Nie spiesz sie przeczytaj dokładnie pismo , jak coś wróć na forum lub udaj sie po poradę

Powrót