Wypowiedzenie umowy po wprowadzeniu zmian - czy trzeba się stawić osobiście?

• Autor wątku Autor wątku adderek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adderek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć, czy przy zmianie umowy przez wykonawcę (wysłał on niedawno pismo z informacją) można wypowiedzieć tę umowę bez osobistego stawiania się u tegoż wykonawcy.

Szczegóły:
- Klient = starsza osoba nie wychodząca z domu (dokładniej: moja babcia)
- Wykonawca = PKO B.P.
- Umowa = rachunek oszczędnościowy na który wpływa emerytura babci
- Zmiany w umowie = zmiana kosztów rachunku (przelewy, utrzymanie, inne)
- Zawiadomienie przyszło listem poleconym w tym tygodniu
Wykonawca w piśmie umieścił wzmiankę, że klienci nie akceptujący umowy mogą od niej odstąpić w ciągu 30 dni stawiając się osobiście w oddziale banku i przedstawiając stosowne pismo.

W związku z faktem, że moja babcia nie opuszcza domu, osobiste stawienie się w oddziale banku stanowi dla nas nie lada problem. Wolałbym złożyć to pismo w imieniu babci (z jej pełnomocnictwem jeśli to potrzebne, lecz bez jej obecności w banku).

1. Jak wygląda sprawa w przypadku zmiany regulaminu przez wykonawcę?
2. Jak wygląda sprawa w przypadku gdyby sprawa dotyczyła czegokolwiek innego? Czy pełnomocnictwo jest wystarczające, czy też muszę za każdym razem wyszukać przepisy i sprawdzać czy jest tam sformułowanie "osobiście"?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

moim zdaniem powinno wystarczyć wysłane i podpisane przez babcię pismo..... w końcu to TYLKO odmowa na propozycję banku i nic więcej..... mają u siebie wzór jej podpisu.....
konieczność zjawienia się osobistego, żeby powiedzieć NIE, wygląda mi na jakąś szykanę, która ma zniechęcić klientów do odmowy na nowe warunki banku.....

chyba że jest to wyraźnie określone w regulaminie prowadzenia rachunku..... ale nie sądzę że jest tam wprost powiedziane, że odmowa zgody na zmianę warunków wymaga osobistego stawiennictwa klienta....

Ostatnia edycja:
Powrót