A
adderek
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy przy zmianie umowy przez wykonawcę (wysłał on niedawno pismo z informacją) można wypowiedzieć tę umowę bez osobistego stawiania się u tegoż wykonawcy.
Szczegóły:
- Klient = starsza osoba nie wychodząca z domu (dokładniej: moja babcia)
- Wykonawca = PKO B.P.
- Umowa = rachunek oszczędnościowy na który wpływa emerytura babci
- Zmiany w umowie = zmiana kosztów rachunku (przelewy, utrzymanie, inne)
- Zawiadomienie przyszło listem poleconym w tym tygodniu
Wykonawca w piśmie umieścił wzmiankę, że klienci nie akceptujący umowy mogą od niej odstąpić w ciągu 30 dni stawiając się osobiście w oddziale banku i przedstawiając stosowne pismo.
W związku z faktem, że moja babcia nie opuszcza domu, osobiste stawienie się w oddziale banku stanowi dla nas nie lada problem. Wolałbym złożyć to pismo w imieniu babci (z jej pełnomocnictwem jeśli to potrzebne, lecz bez jej obecności w banku).
1. Jak wygląda sprawa w przypadku zmiany regulaminu przez wykonawcę?
2. Jak wygląda sprawa w przypadku gdyby sprawa dotyczyła czegokolwiek innego? Czy pełnomocnictwo jest wystarczające, czy też muszę za każdym razem wyszukać przepisy i sprawdzać czy jest tam sformułowanie "osobiście"?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Chciałbym się dowiedzieć, czy przy zmianie umowy przez wykonawcę (wysłał on niedawno pismo z informacją) można wypowiedzieć tę umowę bez osobistego stawiania się u tegoż wykonawcy.
Szczegóły:
- Klient = starsza osoba nie wychodząca z domu (dokładniej: moja babcia)
- Wykonawca = PKO B.P.
- Umowa = rachunek oszczędnościowy na który wpływa emerytura babci
- Zmiany w umowie = zmiana kosztów rachunku (przelewy, utrzymanie, inne)
- Zawiadomienie przyszło listem poleconym w tym tygodniu
Wykonawca w piśmie umieścił wzmiankę, że klienci nie akceptujący umowy mogą od niej odstąpić w ciągu 30 dni stawiając się osobiście w oddziale banku i przedstawiając stosowne pismo.
W związku z faktem, że moja babcia nie opuszcza domu, osobiste stawienie się w oddziale banku stanowi dla nas nie lada problem. Wolałbym złożyć to pismo w imieniu babci (z jej pełnomocnictwem jeśli to potrzebne, lecz bez jej obecności w banku).
1. Jak wygląda sprawa w przypadku zmiany regulaminu przez wykonawcę?
2. Jak wygląda sprawa w przypadku gdyby sprawa dotyczyła czegokolwiek innego? Czy pełnomocnictwo jest wystarczające, czy też muszę za każdym razem wyszukać przepisy i sprawdzać czy jest tam sformułowanie "osobiście"?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam