wypowiedzenie umowy pożyczki czy...

• Autor wątku Autor wątku gallus_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gallus_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

W lutym br. udzieliłem "koledze" pożyczki w sporej kwocie na podstawie umowy. Za miesiąc mija termin jej spłaty ale niestety żadne pieniądze nie wróciły na moje konto i teraz mam pytanie do Was czy na ten moment lepiej wypowiedzieć mu umowę pożyczki na podstawie jednego z jej punktów:
"W razie niedokonania zwrotu przedmiotu pożyczki w terminie określonym w § 2 ust. 1
umowy, pożyczkodawca zastrzega sobie prawo do wypowiedzenia umowy pożyczki
w przypadku braku wpłat określonych w harmonogramie spłat pożyczki."

czy może lepiej poczekać jeszcze ten miesiąc i wysłać ostateczne wezwanie do zapłaty a później założyć sprawę w e-sądzie?
Ewentualnie czy można wysłać teraz przedsądowe wezwanie do zapłaty pokrywające się terminem z terminem zakończenia obowiązywania umowy pożyczki?

Dzięki za odpowiedzi :)

skoro za miesiąc mija termin spłaty pożyczki- no to zgodnie z umową ma jeszcze miesiąc żeby oddać pieniądze :) no chyba że miał oddać w kilku ratach i już kilka rat powinno było zostać zapłaconych a tak się nie stało?

Dokładnie została wg. terminów jeszcze tylko jedna rata ale nie mam jeszcze nic...

Mam pytanie odnośnie wypowiedzenia pożyczki, na danym przykładzie: pożyczono 1000 zł do oddania jest 1800 zł, jest 36 rat po 50 zł, płatne do 15 dnia każdego miesiąca, zaczynając od stycznia 2014r., po dwóch niezapłaconych ratach można wypowiedzieć pożyczkę.
Załóżmy, że pożyczkobiorca spłacił 12 rat (czyli 600 zł), a dalej nie płaci. Gdy mija płatność 15 raty wypowiadam mu pożyczkę.
Pytanie brzmi:
1. Jak policzyć odsetki od pozostałych rat (24), skoro są jeszcze nie wymagalne (według harmonogramu) i czy można je policzyć? Czy liczy się coś innego? Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie najlepiej na przykładzie.
2. Czy można, policzyć również odsetki, do rat zapłaconych jeżeli dłużnik spłacał je po 15 dniu miesiąca?

Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót