Wypowiedzenie umowy pożyczki?

• Autor wątku Autor wątku Lunka01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lunka01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
mam pytanie.
Otóż co w momencie, gdy ktoś wziął pożyczkę na okres 24 miesięcy, nie spłacał przez 3 miesiące, po czym na koncie pożyczki istnieje taki zapis:
Informujemy, że wobec braku terminowych wpłat umowa pożyczki została wypowiedziana, a obsługa zadłużenia została przekazana do Departamentu Windykacji.
Jednocześnie istnieje informacja, iż umowa została zakończona.
Czy to oznacza, że teraz należy spłacić całą kwotę pożyczki?
Nie można z firmą się "dogadać", że spłaci się te 3 zaległe raty ?
Pozdrawiam

Lunka01 napisał:
Czy to oznacza, że teraz należy spłacić całą kwotę pożyczki?
Zapewne tak. Dla pewności przeczytaj umowę którą zawarłaś.
Lunka01 napisał:
Nie można z firmą się "dogadać", że spłaci się te 3 zaległe raty ?
Pytanie do pożyczkodawcy.

Dobrze, a co znaczy to, że okres wypowiedzenia tej umowy to 14 dni ? Jeśli minęło np.dopiero 3, tzn., że nie jest to jeszcze ostateczne?

Tak, i szczerze to trochę tego nie rozumiem. W umowie istnieje taki zapis:
W przypadku gdy Klient opóźnia się ze spłatą kwoty równej co najmniej dwóm pełnym ratom pożyczki, Pożyczkodawca ma prawo wezwać
Klienta do zapłacenia zaległych rat lub ich części w terminie 7 dni od doręczenia wezwania pod rygorem wypowiedzenia Umowy, a w
przypadku braku zapłaty może wypowiedzieć Umowę w terminie 14 dni od doręczenia wypowiedzenia. Wezwanie do zapłaty może zostać
dokonane za pośrednictwem telefonu, poczty elektronicznej, sms-a lub listem poleconym wysłanym na adres podany w Umowie lub inny
adres wskazany przez Klienta. Po upływie okresu wypowiedzenia Umowy, Pożyczkodawca ma prawo dochodzić od Klienta zwrotu całości
niespłaconej kwoty łącznego zobowiązania do spłaty oraz naliczyć odsetki za opóźnienie obliczone zgodnie z zasadami określonymi w § 5 ust.
Ja otrzymałam wezwanie listem 4 dni temu, zatem termin wypowiedzenia to 14 dni.
Jednocześnie dziwnym jest fakt, że 18 stycznia otrzymałam na mejla informację z przypomnieniem o spłacie 3 zaległych rat(i tutaj była podana kwota zaległości tych 3 rat),a jednocześnie na stronie internetowej i moim koncie istnieje zapis, że umowa została zakończona 18 stycznia.
Co zatem wynika z tych powyższych rzeczy? Że jeszcze mam czas na spłacenie tych 3 zaległych rat?

Ostatnia edycja:
Powrót