wypowiedzenie umowy przed jej utworzeniem...PILNE

• Autor wątku Autor wątku suunshine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suunshine

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam,
Szukałam na forum, ale albo mało skutecznie, albo nikt o to nie pytał.
Jak wyglada w świetle prawa taka sytuacja, otóż urzad miasta wypowiedzial umowę najmu lokalu, ktora nie została nigdy sporządzona ani podpisana przez kolejnego najemce(zawinił urząd), jedyna podstawa to wyrok sadu który wskazał, ze istnieje stosunek najmu lokalu pomiedzy miastem a osobą, która ten lokal miala przejąć w swietle prawa po śmierci głównego najemcy.
Z absurdalnych, trudnych do udowodnienia przez obie strony powódek urzad miasta wysłał wypowiedzenie tejże umowy, która de facto nigdy nie powstała...
Czy takie wypowiedzenie jest zasadne?
Moim zdaniem najpierw trzeba mieć umowę by móc ją wypowiedzieć, szczególnie że chodzi o zarzut złamania zasad wynikających z umowy.

suunshine napisał:
Czy takie wypowiedzenie jest zasadne?
Zależy od umowy.
W jakim trybie rozwiązanie tej umowy?

suunshine napisał:
ktora nie została nigdy sporządzona ani podpisana przez kolejnego najemce(zawinił urząd)

to nie znaczy że nie została zawarta w innej formie. Umowa najmu nie musiała zostać zawarta w formie pisemnej. Mogła być na przykład ustna.

suunshine napisał:
jedyna podstawa to wyrok sadu który wskazał, ze istnieje stosunek najmu lokalu
wystarczy

umowa najmu lokalu mieszkalnego z zasobów gminy, rozwiazanie umowy z 3 msc wypowiedzeniem.
Pomiedzy urzędem a nowym najemcą nie została zawarta nawet ustnie.
Stosunek najmu to nie umowa.
Jeśli np posiadam rachunek w banku to mogą udzielic mi kredytu oprocentowanego bez mojej pisemnej zgody na warunki umowy? Wydaje mi się że nie, a przeciez banki działaja tak samo, na mocy umów cywilno-prawnych.

w kazdej umowie są jakieś warunki, jak można zostać pociągnietym do jakiejkolwiek odpowiedzialnosci za łamanie zasad umowy jeśli nie znało sie jej treści?

suunshine napisał:
umów cywilno-prawnych
są różne umowy, różne formy ich zawierania i różne przepisy je regulują. są przepisy ogólne i są przepisy szczególne ponad ogólnymi.
suunshine napisał:
w kazdej umowie są jakieś warunki
niektóre są narzucone odgórnie przez Kodeks cywilny.

suunshine napisał:
rachunek w banku
Banki działają głównie w oparciu o prawo bankowe. Nie ma porównania w ogóle.

suunshine napisał:
Stosunek najmu to nie umowa.

To brzmi tak: masło to nie mleko. masło jest z mleka a stosunek najmu jest z umowy (ewentualnie ex lege)

Podejrzewam, że tutaj sąd istnienie stosunku najmu orzekł na podstawie art. 691 Kc a ta umowa, w którą wstąpił ex lege nowy najemca jest wiążąca.

Pozdrawiam.

Principium, dziękuje za odpowiedź, :) w sumie nic w moim zyciu nie zmieniła, ale sie chociaz nie wygłupie przed sądem :)

Powrót