wypowiedzenie umowy przez Bank, mimo spłacanych rat

• Autor wątku Autor wątku kira3333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kira3333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Moja sytuacja wygląda następująco:
Ponad rok temu wziełam dość spory kredyt (30tys), rata:700zł, po jakimś czasie straciłam prace i wówczas nie spłacałam rat w całości, placiłam po ok 400, 500zł, wobec czego powstały zaległości + odsetki karne, ok 2,5 tyś. Po 4-ech miesiącach znalazłam pracę i od tego momentu spłacałam całą ratę + 100zł czyli 800zł. Bank ciągle domagał się spłaty zaległosci, jednak nie stać mnie było na to (samotnie wychowuję 2 dzieci).Nie ukrywam,że pomimo monitów z Banku czułam się trochę bezkarna, w końcu płacilam znowu pełną rate+ 100zł więcej, jednak Bank wypowiedział mi umowę (wczoraj dostałam pismo) i grozi komornikiem.
Co dziwne, pismo było wysłane 09.05.12r a 11.05.12r dzwoniono do mnie z Banku w celu ustalenia kolejnej wpłaty, przy czym pani oznajmiła mi, ze widać,ze się staram i i wykazuje dobrą wole w spacie zadłużenia.
Jednak z tego co wiem wypowiedzenie umowy jest nieodwracalne.
Nie wiem co dalej mam robić, czy dalej wpłacać po te 800zł, czy czekać na komornika i czy można wtedy komornikowi wplacać te raty, tak aby nie wszedł mi na pensje.
Bardzo proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam

Spłacaj dalej. Jak dojdzie do egzekucji to wierzyciel (bank) określi komornikowi z jakiego majatku dłuznika ma byc prowadzona egzekucja. Najczęściej to wynagrodzenie i rachunek bankowy.
Z komornikiem o ratach nie rozmawiaj, tylko z wierzycielem.

ale jeśli dojdzie do egzekucji komorniczej i komornik zajmie mi konto, lub pensję, to nie będę już z czego miała wpłacać Bankowi rat :(

Zaprzestaniesz wpłat osobistych a potrąceń bedzie dokonywał komornik.
Niestety koszty bedą wyzsze.

a czy mimo wypowiedzenia umowy przez Bank, nie można z Bankiem iść na ugodę, zobowiązać się do dalszego regularnego wpłacania rat i prosić by wstrzymał egzekucję komorniczą?

O wszystkim decyduje teraz Bank (wierzyciel). Podejdź do banku i porozmawiaj może pójdą na ugodę. Szansa zawsze istnieje.

Dziękuję za odpowiedzi. Może uda się ugoda z Bankiem,będę próbować

Powrót