Wypowiedzenie umowy przez T-Mobile i dalsze faktury

• Autor wątku Autor wątku danimak1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danimak1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie.
Nie wiem czy mój post zamieszczam w dobrym dziale ale ten wydał mi się najbardziej trafny. Mój problem dotyczy umowy na internet z T-Mobile. Wspomnianą umowę zawarłem jako osoba fizyczna w 2012r. Tak się jakoś złożyło, że przestałem używać świadczonych usług już po ok. roku ale musiałem nadal płacić abonament z racji zawarcia umowy na czas oznaczony (abonament i raty za sprzęt). W 2016r. wpadłem w problemy finansowe ale płaciłem nadal za faktury aby uniknąć kary umownej. Umowa kończyła mi się we wrześniu. Niestety nie miałem fizycznej możliwości wypowiedzenia umowy więc postanowiłem nie zapłacić trzech kolejnych faktur i tym samym zmusić T-Mobile aby to oni wypowiedzieli mi umowę. Pismem z dnia 3.11.2016r. wypowiedzieli mi umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych -" Informujemy, że utrzymujące się na Państwa koncie abonenckim zadłużenie stanowi naruszenie postanowień wskazanej w piśmie Umowy. Tym samym (...) wypowiadamy zawartą z Państwem Umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych. Rozwiązanie umowy nastąpi ze skutkiem na koniec dnia 13.12.2016r. (...) W związku z powyższym prosimy o zapłatę kwoty ... do dnia 8.12.2016r. Za dzień zapłaty uważa się dzień uznania rachunku bankowego. ". Dalej w piśmie, że są zainteresowani kontynuacją wykonywania umowy a w pozostałej korespondencji info o możliwości przekazania danych do Biura Informacji Gospodarczej a także kolejne pismo (cały czas w tej samej korespondencji) o warunkach odstąpienia od wypowiedzenia umowy: Stworzyliśmy dla Państwa możliwość kontynuowania umowy. W tym celu prosimy i spełnienie do 8.12.2016r. łącznie poniższych warunków:1) dokonania wpłaty kwoty ... na rachunek ... 2) dtyczy przypadku kradzieży lub zgubienia karty SIM, więc mnie nie dotyczy.". Celowo nie dotrzymałem terminu 8.12.2016r. i tym samym nie przyjąłem warunków odstąpienia od wypowiedzenia umowy. Wpłaty dokonałem 11.12.2016r., a rachunek T-Mobile uznał wpłatę 12.12.2016r. W sumie o sprawie bym zapomniał ale jakież było moje zdziwienie gdy w skrzynce na listy znalazłem fakturę od operatora z wyrównaniem od 13 grudnia oraz abonamentem na kolejny miesiąc. Faktura była wystawiona 25.12.2016r. a termin płatności upływał 8.01.2017r. Fakturę znalazłem w skrzynce 11.01.2017r. (po terminie płatności) i od razu zadzwoniłem do Biura Obsługi Abonenta celem wyjaśnienia sprawy. Tam konsultant po przedstawieniu mu całej sprawy powiedział mi, że owszem rozumie ale muszę napisać reklamację. Reklamację napisałem 12.01.2017r. i wysłałem e-mailem i oczekiwałem na odpowiedź. Wczoraj tj. 25.01.2017r. otrzymałem taką odpowiedź:" Przeanalizowałam Pana uwagi z dnia 12.01.2017 dotyczące Umowy numer 68195556 dla telefonu numer 668877173 (usługa blueconnect).
Wyjaśniam, iż Umowę możemy rozwiązać na podstawie pisemnej dyspozycji Abonenta z jego własnoręcznym podpisem. Pismo może Pan złożyć w dowolnym Punkcie Sprzedaży, wysłać na adres naszej firmy lub na adres boa@t-mobile.pl, akceptujemy także pisma wysłane w formie załącznika do e-maila. Nadmieniam, iż nie odnotowaliśmy takiej dyspozycji z Pana strony, zatem nie mam podstaw do korekty faktur, o które Pan wnosi. Wyjaśniam, iż numer był zawieszony za brak płatności, a po zaksięgowaniu Pana wpłaty, numer odwiesiliśmy w dniu 14.12.2016, co nie stanowi nieprawidłowości.
Powyższa decyzja kończy drogę postępowania reklamacyjnego, tym samym zgodnie z § 7 pkt 2 Rozporządzenia Ministra Administracji i Cyfryzacji z dnia 24 lutego 2014 w sprawie reklamacji usługi telekomunikacyjnej (Dz. U. z dnia 07.03.2014 poz. 284) przysługuje prawo dochodzenia roszczeń w postępowaniu sądowym. W przypadku, gdy reklamującym jest Konsument, przysługuje dodatkowo prawo dochodzenia roszczeń w drodze postępowania mediacyjnego lub przed sądami polubownymi. Niniejsze rozstrzygnięcie znajduje uzasadnienie w przepisach ustawy z dnia 16 lipca 2004 Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. nr 171 poz. 1800 z póź. zm.).
T-Mobile Polska S.A. nie wyraża zgody na udział w postępowaniu w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporów przed Prezesem UKE. ".

Cały czas uważam, że T-Mobile sam mi wypowiedział umowę i dlaczego mam płacić kolejne faktury i wyrównania. Proszę zatem o pomoc co w tej sprawie począć i co napisać do operatora. Sprawa w sądzie to ostateczność z racji tego, że nadal mam problemy finansowe.
Pozdrawiam.
Daniel

Prześlij im kopię ich pisma o wypowiedzeniu umowy ze stwierdzeniem, że po wypowiedzeniu umowy przez operatora nie widzisz przyczyn dla których mieliby prawo ją kontynuować i zawiadom UOKiK o tej praktyce jeśli umowa jest konsumencka.

Powrót