Wypowiedzenie umowy w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku dredzik_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dredzik_89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, mam podpisaną umowę o prace przez niemiecka firmę na czas określony. Czy mogę szybciej bez podania przyczyny wypowiedzieć tą umowę?

Po pierwsze nie ten dział.
Po drugie zawarłeś tyle informacji odnośnie twojej umowy że na takie pytania to tylko wróżbita Maciej zna odpowiedź.

Od 1,5 roku pracuje w niemczech, co 3 miesiące przedłużają mi umowę, teraz mam umowę do 30.10 ale chciałabym zrezygnować ponieważ mogę mieć lepszą i stałą pracę. Moje pytanie brzmi czy mogę wypowiedzieć im wcześniej umowę z zatrzymaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia?

to masz napisane w umowie tzn jaki czas wypowiedzenia itp. Na moje to bedzie max 2 tygodnie ale sprawdź.

Przede wszystkim zawarcie umowy o pracę na czas określony, czyli umowę, która wygasałaby po upływie pewnego czasu, podlega ustawie "Teilzeit- und Befristungsgesetz" (po polsku: Ustawa o umowach czasowych i terminowych; mniej więcej). Zgodnie z tą ustawą czasowe ograniczenie umowy o pracę może mieć tylko wyjątkowy charakter, i takie ograniczenie czasowe musi mieć rzeczowe powody; "sachliche Gründe", jak mówi ta ustawa. Czy ograniczenie czasowe umowy oprace w Twoim wypadku jest zgodne z prawem, trudno jest ocenić na podstawie Twoich tu skąpych informacji. Na podstawie faktu, że ta umowa ciągle jest przedłużana, podejrzewam, że to czasowe ograniczenie Twojej umowy o pracę nie jest zgodne z ustawą "Teilzeit- und Befristungsgesetz". Dlatego uważam, że możesz tę umowę wypowiedzieć z zachowaniem terminu wypowiedzenia, ale skoro piszesz, że pracujesz na podstawie tej umowy już 1,5 roku, to termin wypowiedzenia wynosi 1 miesiąc, do końca miesiąca. Czyli jeśli zdążyłbyś jeszcze dzisiaj doręczyć lub wręczyć im Twoje wypowiedzenie, to umowa i Twoja praca na jej podstawie zakończy się 30 września.

Powrót