wypowiedzenie umowy zlecenia

• Autor wątku Autor wątku Asik2102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asik2102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie wypowiedzenia umowy zlecenia.
Umowa podpisana do końca grudnia, przedmiotem umowy jest usługa transportowa, w umowie nie ma okresu wypowiedzenia. Ustnie było ustalone, że wyjazdy zleceniowe będą trwały od wtorku do piątku- weekendy w domu i tak co tydzień.
Doczytałam, że gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, zleceniobiorca jest odpowiedzialny za ewentualną szkodę poniesioną przez zleceniodawcę.
Zastanawia mnie, czy jeśli powiadomię zleceniodawcę o wypowiedzeniu zlecenia pomiędzy tymi wyjazdami to grożą mi jakieś kary?
Czy pomimo tego, że nie ma na umowie okresu wypowiedzenia lepiej go poinformować z np. dwutygodniowym wyprzedzeniem?
Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji, wcześniej miałam umowy na miesiąc, więc i problemu z rozwiązaniem nie miałam.

Taką umowę możesz wypowiedzieć tylko z ważnych powodów. Inaczej jak sam zauważyłeś, odpowiadasz za powstała szkodę. Najlepszym wyjściem jest rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy ważnym powodem może być wprowadzona przez zleceniodawcę zmiana trybu pracy?
Wcześniej zlecenie miało być od wtorku do piątku a teraz wyjazd ma trwać dwa tygodnie.
Gdyby wcześniej zleceniodawca mi powiedział, że tak to będzie wyglądało nie zdecydowałabym się na umowę.

Asik2102 napisał:
Czy ważnym powodem może być wprowadzona przez zleceniodawcę zmiana trybu pracy?
Nie można odpowiedzieć bez zaznajomieniem się z umową.

Powrót