Wypowiedzenie umowy zlecenie- ważny powód

• Autor wątku Autor wątku Kk445
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kk445

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,
od niedawna pracuję na umowie zlecenie zdalnie jako ankieterka (wykonuję telefony). Pracuję od 1 lipca, jednak jest kilka rzeczy, które mi nie odpowiadają i chciałabym jednak zrezygnować:
1) część warunków umowy została mi pokazana dopiero 1 dnia pracy (wszystko jest załatwiane mailowo, otrzymałam wcześniej przykładową umowę, której warunki mi odpowiadały, jednak dopiero kiedy otrzymałam właściwą umowę to dostałam załącznik wg którego mogę ponosić ogromne kary finansowe za naprawdę błahe błędy), umowę jednak podpisałam więc chyba w tym przypadku już za późno na roszczenia?
2) podczas wykonywania jednego z telefonów otrzymałam od rozmówcy informację, że numer z którego dzwonię jest na kilku stronach internetowych oznaczony jako niebezpieczny, a według firmy ankiety są wykonywane dla instytucji rządowych (!), jednak nie mam faktycznych dowodów na to, że firma jest jakimś wyłudzaczem, a osobiście nawet nie znam numeru z którego dzwonię (aplikacja)
3) według wstępnych rozmów miałam pracować codziennie po co najmniej 6-7 godzin, ale odkąd zaczęłam pracę to jedynie w czwartek pracowałam 7,5h, w piątek dostałam wiadomość, że mam przestać dzwonić po 3h pracy, gdyż norma została wykonana, a dzisiaj i jutro mam wolne, dopiero w środę mają się ze mną skontaktować w celu realizacji kolejnego zlecenia. Liczyłam na codzienną, stabilną pracę, nie dorywczą, z doskoku po kilka godzin dziennie. Z tego co też zostało mi przekazane tamto badanie prawdopodobnie także zostanie zrealizowane w 2, maksymalnie 3 dni, ale wtedy niepełne wymiarowo.

Ponadto dzisiaj otrzymałam propozycję pracy, która zdecydowanie bardziej spełnia moje oczekiwania, ale tutaj pojawiają się moje wątpliwości. Czytałam trochę na temat wypowiedzenia umowy zlecenie przez zleceniobiorcę i bez odpowiedniego zapisu w umowie (a taki się w mojej nie pojawia) mogę nie otrzymać pieniędzy za dotychczas wykonaną pracę, chyba że podam ważny powód rezygnacji. Mam świadomość, że znalezienie innej pracy nie jest dobrym powodem, stąd, czy którykolwiek z wymienionych przeze mnie 3 powodów niezadowolenia z pracy jest dobrym powodem do wypowiedzenia umowy tak, bym mogła oczekiwać zapłaty za wykonaną dotychczas pracę?
Przeszłam szkolenie, za które miałam mieć normalnie zapłacone i pracując w czwartek i piątek według stawki godzinowej zarobiłam ok. 200zł. Czy mam prawo oczekiwać tej zapłaty w przypadku zerwania umowy z wymienionych wyżej powodów, czy mogą mnie "odprawić z kwitkiem" i nie zapłacić nic? Dodam, że jeżeli chodzi o poniesione przez pracodawcę koszty to: szkolenie, chociaż, jak wspomniałam, miałam mieć za nie zapłacone oraz zainstalowanie przez informatyka programu na moim komputerze, zajęło to zdalnie ok. 5min. Czytałam gdzieś również, że w przypadku zerwania umowy przez zleceniobiorcę zleceniodawca ma prawo oczekiwać jakiegoś zadośćuczynienia i trochę się tego obawiam. Bardzo proszę o radę jak rozwiązać tę sytuację.

Dodam jeszcze, że umowa od dnia 01.07. podpisana przeze mnie w 2 egzemplarzach poszła pocztą do firmy (na mój koszt, chociaż nie wiem czy to istotne) i dotrze tam pewnie dzisiaj lub jutro. Umowę mają mi podpisać i odesłać więc fizycznie jej jeszcze nie mam i pewnie będę mieć dopiero pod koniec tygodnia.

Jak rozumiem umowa zawarta na czas oznaczony, w umowie nie ma zapisów odnośnie wypowiedzenia ?

Skoro w umowie nie jest napisane jak powinno przebiegać wypowiedzenie proponuję kontakt z Zleceniodawcą i zapytanie wprost czy jeżeli zrezygnujesz to czy zostanie Ci zapłacone. Co do formy wypowiedzenia to powinno być ono jasno zakomunikowane więc proponuje poinformować Zleceniodawcę oraz wysłać wypowiedzenie papierowo.

Kanas napisał:
Jak rozumiem umowa zawarta na czas oznaczony, w umowie nie ma zapisów odnośnie wypowiedzenia ?

Umowa zlecenie na miesiąc i jedyny zapis odnośnie zerwania umowy jest taki, że może to zrobić Zleceniodawca, przy czym musi wtedy wypłacić Zleceniobiorcy zapłatę za przepracowany do momentu wypowiedzenia czas. Nie ma żadnych regulacji dot. Zleceniobiorcy.

Patrict12 napisał:
Skoro w umowie nie jest napisane jak powinno przebiegać wypowiedzenie proponuję kontakt z Zleceniodawcą i zapytanie wprost czy jeżeli zrezygnujesz to czy zostanie Ci zapłacone. Co do formy wypowiedzenia to powinno być ono jasno zakomunikowane więc proponuje poinformować Zleceniodawcę oraz wysłać wypowiedzenie papierowo.

Rozumiem, ale czy podawać którykolwiek z wspomnianych przeze mnie powodów w tym wypowiedzeniu? Przeczytałam, że w przypadku dobrej argumentacji wypowiedzenia zlecenia pracodawca ma obowiązek zapłacić za przepracowany czas i stąd moje pytanie, czy gdy poinformuję pracodawcę i otrzymam odpowiedź, że pieniędzy nie dostanę (czego szczerze się spodziewam) to czy taka argumentacja na wypowiedzeniu nie zobowiązuje go do wypłacenia mi dotychczasowej zapłaty?
Co w przypadku gdy udałoby się podpisać wypowiedzenie za porozumieniem stron, czy wtedy otrzymam zapłatę?
Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zatem umowę możesz wypowiedzieć jedynie z ważnych powodów. Inaczej odpowiadasz za powstałą szkodę.
Wynagrodzenia również możesz nie otrzymać, do tego ewentualne kary umowne o ile takowe są zapisane w umowie.

Kanas napisał:
Zatem umowę możesz wypowiedzieć jedynie z ważnych powodów. Inaczej odpowiadasz za powstałą szkodę.
Wynagrodzenia również możesz nie otrzymać, do tego ewentualne kary umowne o ile takowe są zapisane w umowie.

Stąd moje pytanie, czy podane przeze mnie powody dla których chcę tę umowę zerwać są odpowiednie do podania w wypowiedzeniu? Jak rozumieć ten "ważny powód" i kto tak naprawdę to rozpatruje, bo dla pracodawcy wszystko może być nieważne, byle przy zerwaniu umowy było na jego korzyść, czyż nie?

Kk445 napisał:
Przeczytałam, że w przypadku dobrej argumentacji wypowiedzenia zlecenia pracodawca ma obowiązek zapłacić za przepracowany czas
Nie wiem gdzie czytałaś, zresztą to nieważne, jednak ktoś źle napisał, bądź źle zrozumiałaś. Zapoznaj się z Art. 746 kc, porównaj wypowiedzenie przez zleceniodawcę, a zleceniobiorcę.
Kk445 napisał:
czy gdy poinformuję pracodawcę
Nie ma żadnego pracodawcy, jest zleceniodawca.
Kk445 napisał:
Co w przypadku gdy udałoby się podpisać wypowiedzenie za porozumieniem stron, czy wtedy otrzymam zapłatę?
Taką kwestię dla pewności należy umieścić w rozwiązaniu umowy.

Kk445 napisał:
Stąd moje pytanie, czy podane przeze mnie powody dla których chcę tę umowę zerwać są odpowiednie do podania w wypowiedzeniu?
Nie. Ewentualnie pkt. 3 jednak w zależności od zapisów umowy.

Powrót