wypowiedzenie umowy zlecenie ??

• Autor wątku Autor wątku <Joanna>
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
&

<Joanna>

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich

Mam pytanie:
Otóż w maju podpisałam umowę zlecenie na czas określony ale bardzo mi zależy na tym aby zrezygnować z tej pracy gdyż warunki pracy są ciężkie.
W umowie jaką podpisałam nie ma ani jednej wzmianki o wypowiedzeniu i terminie wypowiedzenia.
I w związku z tym mam właśnie pytanie:
Czy mogę tak po prostu wręczyć pracodawcy wypowiedzenie ??
Aha o i jest taka możliwość, że pracodawca później nie zapłaci mi za te dni które przepracowałam ??

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich

Nie masz pracodawcy i to nie ma związku z prawem pracy. Ktoś na prawie cywilnym może będzie w stanie odpowiedzieć na to pytanie.

Kwestię wypowiedzenia umowy zlecenia reguluje art. 746 kc
Art. 746. § 1. Dający zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Powinien jednak zwrócić przyjmującemu zlecenie wydatki, które ten poczynił w celu należytego wykonania zlecenia; w razie odpłatnego zlecenia obowiązany jest uiścić przyjmującemu zlecenie część wynagrodzenia odpowiadającą jego dotychczasowym czynnościom, a jeżeli wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, powinien także naprawić szkodę.
§ 2. Przyjmujący zlecenie może je wypowiedzieć w każdym czasie. Jednakże gdy zlecenie jest odpłatne, a wypowiedzenie nastąpiło bez ważnego powodu, przyjmujący zlecenie jest odpowiedzialny za szkodę.
§ 3. Nie można zrzec się z góry uprawnienia do wypowiedzenia zlecenia z ważnych powodów.

Generalnie pozostaje kwestia dogadania się z osobą dającą zlecenie co do terminu wypowiedzenia zlecenia etc,by nie narazić się na ewentualne powództwo o odszkodowanie.

dzięki za pomoc ja niestety jestem w takiej sytuacji, że jeżeli przepracuje połowę miesiąca a potem dam wypowiedzenie mojej szefowej to ona nie zapłaci mi za te pół miesiąca :/ :/ :/ i tu jest pies pogrzebany :[ :[

Powrót